A mai bejegyzésben egy 1805-ös kéziratos térképet mutatok be a Hadtörténeti Intézet és Múzeum gyűjteményéből. A térkép eredeti német címe: "Plan vortheilhaften Truppen-Aufstellungen zwischen der Dunau, der Raab und dem Blatten See.". Ez magyar fordításban kb. annyit tesz, hogy: A csapatok mozgásának térképe a Duna, Rába és a Balaton között. Helyezzük el időben a térképet: a napóleoni háborúk, konkrétan a harmadik koalíciós háború idején járunk, amiben az Osztrák Császárság aktív hadviselő fél volt az oroszokkal, az angolokkal, a svédekkel együtt Napóleon Franciaországa ellen.

Lássuk a térképről a községünk környékét bemutató részt (rákkatintva nagyítható):

1805_1.jpg

Térségünk az ábrázolt terület bal felső szélén helyezkedik el, errefelé csapatok nem mozogtak. (Az osztrák csapatok részben Győr környékén, részben a Balaton-felvidéken, részben a Fejér-megyei Duna-szakaszon helyezkedtek el).

A térképen a növényzetet, a vízhálózatot, az utakat és a településeket látjuk. Molnári nevének írásmódja a szokványos, Szenttamást azonban csak "Thomas"-nak említi a térkép készítője, de még ennél is furcsább Püspöki neve, amit Püspochy néven olvashatunk le! (Töttöst is Detesch néven találjuk meg.) (Ehhez képest ezen a 3 évvel későbbi térképen a "normális" községneveket olvashatjuk.)

A térkép eredeti mérete 92x62 cm, a méretarány 1:230 400. a készítés helye és a készítő neve nem ismert.

A teljes térkép így néz ki:

1805_3.jpg

Ez pedig a címe:

1805_2.jpg

Megtalálható a Hadtörténeti Intézet és Múzeum állományában B IX a 1117 jelzet alatt, online pedig böngészhető itt.

 

>>> Az előző poszt: Régi parasztházak 8. <<<

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2021.01.25. 07:30 Szólj hozzá!

Címkék: térkép püspöki szenttamás molnári

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr8416401108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása