A mai bejegyzésben egy 1808-ban készült térképet mutatok be, amelyen a mai Püspökmolnári 3 korabeli elődközsége és a Rába is látszik.

A térkép latin címe így szól: Mappa Generalis Regni Hungariae parti umque adnexarum Croatiae, Slavoniae et Confiniorum Militarium Magni item Principatus Transylvaniae, ami magyarul kb. annyit tesz, hogy A Magyar Királyság, Horvátország, Szlavónia, a Katonai Határőrvidék és az Erdélyi Fejedelemség általános térképe. A készítője Lipszky János, a kiadás helye és éve: Buda, 1808.

Lássuk!

lipszky.jpg

A térképen látjuk a korabeli településeket (sőt, még a jelentősebb majorokat is, pl. Kolompost), a térségünkben Rum, Vasvár és Rába-Hidvég emelkedik ki. Látszik a Rába és a Sorok-patak, pirossal a fő közlekedési utakat, pontozott vonallal pedig a korabeli járáshatárokat ábrázolták; falunk területe akkor a szombathelyi szolgabíró járásához tartozott.

A térkép 12 szelvényből áll. A méretaránya 1:480.000. 

A térkép eredetije fellelhető a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban B IX a 518 jelzet alatt. Online kutatható ide kattintva.

Egy 1808-as vonatkozású korábbi bejegyzés: Egy takács javainak árverése

A tegnapi könyvbemutatóm első sajtómegjelenése ide kattintva olvasható.

 

>> Az előző poszt: Meghívó könyvbemutatóra <<<

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2019.11.18. 07:30 Szólj hozzá!

Címkék: térkép püspöki szenttamás molnári

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr8915309334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása