Az alábbi bejegyzésben 2 napról szóló jelentést ismertetek 1945 májusából. Május 7-ről Sely Gyula körjegyző így tudósította a vasvári főszolgabírót: "Jelentem, hogy tegnap este a községben razzia volt orosz katonaság a magyar rendőrség közbejöttével. A nyilaskersztes párt volt tagjait az éjszaka folyamán be vitték Vasvárra:"

A másodikat a már említett Mohari Lajos őrmester, a "rábamolnári különítmény" tagja jelentette a vasvári rendőrségre május 7-én. Lássuk (szintén eredeti helyesírással)!

s7303933.JPG

Részlet Mohari őrmester május 7-i jelentéséből

"Ma éjjel az orosz katonai p(arancsnok)ság és a ... (nem olvasható szó) p(arancsnok)ság által kivezényelt járőrök rábamolnári községben idegenek és gyanus egyének után megtartott razija alkalmával a különítmény járőrével egyettemlegben (?) Papszt Ferenc, Horváth István, Antal József és Kovács Jenő a volt nyilaskeresztespárt tagjai Rábamolnári lakosokat a különítmény járőre a hajnali órákban a Vasvár községben lévő és a Zöldfa szállóban elhejezett orosz katonai p(arancsnok)ságra kísérte, ahol azokat átadta.

Folyó hó 6.-án az estéli órákban Vasvár községben Mohari őrm(ester) által Szamosi (?) főt(örzs)őrm(ester) úrnak személyesen jelentett német nemzetiségű repülőgép püspöktamási község határában a jelentett és a leszállási helyén van. A repülőgép jelenleg is orosz katonai őrzés alatt áll.

Folyó hó első napjaiban Babós Sándor rábamolnári lakos, a különítmény tagjaival közölte, hogy a rábamolnári v.állomási szántóföldjén 1 drb felnem robbant német páncél öklöt talált. A különítmény tagjai még aznap a kérdéses páncélöklöt a helyszínen megvizsgálta és megállapította, hogy annak kilövése nem lehetséges, hanem szakértő igénybevételével csak felrobbantása lehetséges. Fenti ügyben a különítmény az akkor még rábamolnári községben tartózkodó orosz kapitány úrral a páncél ököl felrobbantása iránt az érintkezést felvette, aki a páncél ököl felrobbantatását vállalta. Időközben az orosz kapitány úr rábamolnári községből eltávozott és a páncélököl felrobbantása elmaradt. A páncél ököl jelenleg is a találási helyén van.

Mivel a páncél ököl a v.állomáshoz közelvan és annak a felrobbantása ugy ember életben mind a vasúti műtárgyakban kárt okozhat, annak felrobbantása iránt sürgős intézkedést kérek."

Az őrmester óvatossága indokolt volt, hiszen pár héttel korábban egy másik páncélököl felrobbanása már több emberéletet követelt...

Május 8-án a rábahídvégi rendőrkülönítmény tagja, Szilágyi szakaszvezető küldött jelentést a vasvári főszolgabírónak, ami ugyan Rábahídvégen "játszódik", de egy rábamolnári lakos az egyik főszereplője. Lássuk ezt is!

"Jeszli Ferenc földmives rábamolnári lakos 1945. május 4.én a különítményen panaszolta, hogy 1945. április hó végén amikor a Német katonák a harcok miatt elrendelték, hogy lakását hagyja el, ő a családjával együtt és a marhaállománnyal elhagyta lakását és a Rábahidvéghez tartozó "Kolompos" majorba menekült. A marhái a kocsi után voltak kötve és a mezőségbe egyik vöröstarka tehene, akit a marhalevél szerint 1944. február 3-án vett Boda Teréz rábahidvégi lakostól, elszabadult, és elkóborolt Rábahidvég községbe, hol Horváth István /:csendőr:/ rábahidvégi lakos napszámos a tehenet megfogta és lakására hajtotta. Majd ő a tehenet után kutatva megtudta, hogy a tehén Rábahidvég községbe van Horváth István nevezetü embernél. Ő a tehene után elment Horváthoz, ki azt mondotta neki, hogy a tehenet csak úgy adja vissza, ha a vételárat őneki megtériti, mert ő a tehenet úgy vette egy rábahidvégi lakostól. Erre ő eljött a különítményre és elmondotta, hogy mitörtént és kérte, hogy a járőr menjen el vele a tehén után.

Járőr sértettel együtt elindult Horváth lakására a tehén visszaszármaztatása véget és utközben találkozott Horvától (!) kivel közölte, hogy a tehenet adja vissza jogos tulajdonosának és a tartásdíjon pedig egyezzenek meg. Erre Horváth István (pirossal aláhúzva - KG) /:csendőr:/ szül. 1893. aug. 17-én, róm. kat., nős, napszámos, rábahidvégi, /:munkás utcai:/ lakos azt felelte, hogy ő a tehenet nem hajlandó vissza adni csak abban az esetben, ha a jogos tulajdonossa őneki megtéríti a tehén teljes árát és ő még fogadott egy szolgagyereket is és annak a bérét is meg kell, hogy térítse. Erre a járőr azt mondotta, hogy majd vissza adja maga azt szépen. Mire Horváth azt felelte, hogy azt bizon nem, mert vagy ő döglik meg vagy az aki a tehenet őtőle elviszi.

Járőr ezután sértettet hazaküldte és az esetet szolgálati jegyben bejelentette a vasvári rendőrőrsparancsnokságnak, hogy az esetet közölje a vasvári kommunista pártal is.

Kérem ezen ügyben intézkedni, hogy a tehén a jogos tulajdonosának visszaszármaztatva legyen."

Hogy mi lett az ügy vége, azt egyelőre nem tudom. Az mindenesetre feltűnő, hogy a rendőr a felettes parancsnokságtól kéri a kommunista párt értesítését is... Ebből is látszott, hogy a rendőrséget kommunistákkal vagy szimpatizánsaikkal töltötték fel...

Forrás: Vas Megyei Levéltár 1945. Napi jelentések

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről! 

Szerző: kugi  2015.05.06. 09:37 Szólj hozzá!

Címkék: közigazgatás püspöktamási rábamolnári II. világháború

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr157427538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása