1945 tavaszán - amikor a szovjetek elfoglalták Vas megye területét - a felsőbb hatóságok tudni szerették volna, hogy milyen a helyzet a végeken, azaz a községekben (és a városokban). Ezért a (kör)jegyzőnek (vagy a községbírónak) jelentéstételi kötelezettsége volt a járási szolgabíró felé a helyben történt eseményekről. Ezek az ún. napi jelentések fontos forrásai a világháború utolsó néhány hetének, ill. a szovjet megszállásnak. Az alábbiakban ilyen napi jelentéseket mutatok be.

Az alsó szintű közigazgatás normalizálódására világít rá Sely Gyula körjegyző 1945. április 14-én kelt jelentése. Eszerint "én magam és Dékány menekült jegyző munkahelyünket elfoglaltuk. A községekben általában nyugalom van. A mezei munka bár hiányosan, az igénybe vett munkaerő miatt, de folyik."

s7303902.JPG

A jegyző április 14-ei jelentése. Helyenként elég nehezen olvasható a kézírása...

Másnap így tudósította felettesét a körjegyző: "...a püspöktamási községbíró megjelent nálam, és közölte, hogy a mai napon egy Vasvárról megjelent orosz kapitánytól azt az utasítást kapta, hogy holnap estig 5000 kgr búza legyen a jegyzőségből a malomban. Az összeírás szerint a felesleges készlet búzából 2675 kgr. Kérem arra vonatkozólag értesíteni, hogy az összeírt búzakészletet beszállíthatjuk-e a malomba." Hogy a szolgabíró milyen választ adott, azt egyelőre nem tudom...

17-én ezt jelentette: "...mindkét községemben nyugalom és rend van. A munkára ki nem rendelt férfi és női munkaerő a mezőgazdasági munkában dolgozik. A püspöktamási összes munkások a p.tamási malomhoz vannak kirendelve, mert a gátszakadás miatt a malom csak gyengén működik. 

Az orosz parancsnokság utasítására a rábamolnári katonai raktárakból széjjelhordott különféle áruk összegyűjtése most van folyamatban és az ma délig befejezést nyert. Figyelmeztetve lett mindenki, hogy ma délig minden elvitt kincstári dolgot adjon le."

Másnap Sely jegyző így tudósított: "a mai napon az 55/945 K.é. rendeletre Püspöktamási községből 21 drb marhát, 30 tyúkor és 400 tojást, Rábamolnári községből 14 drb marhát, 20 tyúkot és 350 tojást leadtunk. A tegnapi napon a molnári raktárakból a lakosság által az éjjel hordott különféle áru (dohány, zsír, czukor, konzerv stb.) és 5 szekér beszállította Vasvárra. A tegnapi nap folyamán azok a raktárak, ahol még kincstári dolgok vannak, a vasvári orosz parancsnokság által le lettek zárva."

Április 19-én ezt írta a rábamolnári körjegyző: "...ma reggel a községben lévő telefonoszlopokat orosz katonák kiszedték és a bíró jelentése szerint Rumba szállították."

Április 21-én Sely Gyula körjegyző így tájékoztatta a szolgabírót: "Jelentem, hogy a tegnapi nap folyamán az Umlauf féle házba valamint a Schütz féle lakásba az összes szobákba orosz katonák költöztek be. Egyes házaknál tisztek helyezkedtek el.

A püspöktamási községbíró ma reggel jelenti, hogy Püspöktamási községben lakó Piri József 75 éves gazdát, amikor a trágyát vitte a mezőre, a gát munkákat irányító orosz lerendelte a malomhoz, közben a gazdát tettleg is bántalmazta és megrugdosta. A községben minden nap ki vannak írva azok, akik a malomnál megjelenni tartoznak. Piri József nem volt kiírva. 

Mivel P.tamási községben gyakran fordulnak elő ilyen esetek (kiemelés tőlem - KG), a községbíró kér sürgős intézkedést ezek megszüntetésére."

Végezetül még egy jelentés április 28-áról. Ezt ugyan nem a körjegyző, hanem Mohari Lajos őrmester jelentette a vasvári rendőrségre, de ide illik. És mivel jól olvasható, ezért ide másolom:

s7303943.JPG

Forrás: Vas Megyei Levéltár 1945. Napi jelentések

Kedves Olvasók! A következő bejegyzés csütörtöktől lesz olvasható (egyúttal a héten az lesz az utolsó poszt).

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről! 

Szerző: kugi  2015.04.27. 09:05 Szólj hozzá!

Címkék: közigazgatás bűnügy malom vízrendezés püspöktamási rábamolnári II. világháború

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr927393168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása