beolvasás0017.jpgTüzérek 2.

A mai bejegyzésben - folytatva a 3 hete megkezdett sorozatot - ismét 2 katonát mutatok be az I. világháborúból. Mindketten a tüzérségnél szolgálták a hazát és a királyt.

Egyikük portréja balra, életrajza pedig lent olvasható. (Forrás: a Felszeghy Ferenc és Reé Antal által szerkesztett A magyar tüzér. A magyar tüzérség története (Bp. 1938.) c. könyv)

Rövidítések az életrajzokhoz:

K. cs. k.: Károly csapatkereszt (12 heti folyamatos frontszolgálattal lehetett elnyerni)

H. e. é.: Magyar Háborús Emlékérem (Alapítására 1929 májusában került sor. A fronton teljesített szolgálat alapján karddal és sisakkal, míg a hátországi szolgálat alapján kard és sisak nélküli díszítéssel adományozták.)

beolvasás0016.jpg

A másik tüzér Varga István, életrajza itt olvasható:

beolvasás0018.jpg

varga_istvan_tuzer_1907_komarom.jpg2015. február 24. - Frissítés:

Jelentkezett egyik olvasónk, a Püspökmolnáriban született és innen elszármazott Gaál Imre. Levelében jelezte, hogy Varga István tüzér az ő anyai nagyapja volt.

A balról látható fényképet küldte róla, amely 1907-ben Komáromban készült, amikor Varga István póttartalékosként a katonai szolgálatát töltötte.

Olvasónk a másik nagyapjáról, a hősi emléktáblán a szenttamási halottak között szereplő Gaál Jánosról is adatokat közölt, amit majd közzé fogok tenni. Köszönöm az információkat!

Akinek van bármilyen információja községünk I. világháborús katonáiról (akár túlélők, akár hősi halottak az illetők), kérem, tudassa velem! Egyszerű adatnak is örülök (milyen fegyvernemnél, milyen alakulatnál szolgáltak), de fényképet, katonakönyvet, frontról küldött képeslapot vagy levelet is szívesen veszek!

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2014.06.13. 08:25 Szólj hozzá!

Címkék: kép névsor rábamolnári I. világháború

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr466272743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása