Az alábbi bejegyzésben azokat a híreket mutatom be, melyek községünk jogelődjeivel kapcsolatban jelentek meg a korabeli megyei újság, a Vasmegyei Lapok 1874. évi számaiban.

Elsőként egy vasúti hír a január 11-i szám 2. oldaláról (mely csak futólag említi Molnárit):

VaL_18740111_2o.jpg
A következő helyi vonatkozású hírre október 22-ig kellett várnunk. Akkor jelent meg egy egyházmegyei hír a Vasmegyei Lapok 2. oldalán:

VL_18741022_2o.jpg

Szabó József az esperesi tisztséget 1889-ben bekövetkezett haláláig töltötte be. Az esperes-apátplébános a szenttamási temetőben nyugszik, sírját ebben a bejegyzésben már bemutattam.

A következő bulvárhír 3 nappal később jelent meg, szintén a lap 2. oldalán:

VL_18741025_2o.jpg

Vajon melyik molnári épületre szerelhetett fel villámhárítót a mester? Talán a kastélyra? Esetleg valamelyik melléképületére? Vagy a molnári haranglábra? Más épület aligha jöhet szóba. A fennmaradt képek alapján viszont ezt nem lehet kideríteni...

Végül egy hosszabb tudósítás következik a szenttamási katolikus tanító, Tormássy Károly tollából az iskolával kapcsolatban a Vasmegyei Lapok november 5-i számának 2. oldalán:

VL_18741105_2o.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről! 

Szerző: kugi  2013.01.25. 17:02 Szólj hozzá!

Címkék: iskola vasút apátság újságcikk egyháztörténet szenttamás molnári

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr585040064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása