1683-ban ezen a napon egy érdekes dokumentum kelt, melyben Batthyány Kristóf oltalmat ígér Szent Tamás és Molnári lakóinak.

Ebben az időben a magyarországi török hódoltság eléri a legnagyobb kiterjedését, Thököly Imre sikeres hadjáratokat folytat a Habsburgok ellen, és Felső-Magyarországon létrehozza saját fejedelemségét. A királyi Magyarország egy keskeny sávvá zsugorodik össze. A szégyenletes vasvári békekötéssel, a Wesselényi-összeesküvés véres felgöngyölítésével és az abszolutizmus bevezetésével megalázott, mellőzött, korábban Habsburg-hű magyar főurak zöme Thököly Imre, ill. az ország török segítséggel történő egyesítésének ügye mellé állnak. Amikor a török szultán hadat üzen a császárnak (1683. június 7.), a Bécs felé vonuló és a Stájerországban harcoló seregei között magyar főurak csapatai is vannak.

A fent írt szövetségnek ékes bizonyítékát adja az egyik Thökölyhez csatlakozott főúr, Batthyány Kristóf alábbi oltalomlevele:

Oltalomlevél.JPG

 „Mi Groff Batthyáni Christoph, Német Uyvárnak Örökös Ura, az Hatalmas Fővezértűl és Méltóságos Thököly Imre Fejedelem Urunktul ő Magátul, az egész Dunán innen való Magyar országnak eleiben rendeltetett fő Gondviselője és Generális Katipánya minden rendbéli embereknek és alacsonyabb renden lévők és mind a két, úgy mint Török és Magyar nemzetbül állóknak köszönetünk (…) után adjuk tudtára hogy az Hatalmas Fővezértűl és említett Méltóságos Fejedelmünktül Nekünk adatott hatalommal vettük Protectiónk és oltalmunk alá mind azokat valakik az Fényes Portának (a szultáni udvarnak – KG) és Méltóságos Fejedelmünknek meg hajolnak és engedelmességöket mutatják ő Maga után pedig az mi parancsolásunkat is engedelmességgel megh fogadgyák. Kik közül ezen levelünk mutató, Molnári és Sz. Tamásibélieket is megh akarván oltalmaznunk, intünk mindeneket az mit felyebb botunk alatt lévőknek parancsollyuk is, hogy senkitűl semmi bántások ne légyen, sőt inkáb ha valami csavargóktul háborgattatnának is ezen Protectionalis Levelünk erejével alattunk valogtul (értsd: valóktól – KG) oltalmaztassanak, miért az kik ez ellen cselekeznek az Török Nemzet az hatalmas vezírtül, az Magyar pedig tűlűnk érdemes (azaz: megérdemelt – KG) bűntetését veszi. Mellyre nézve attuk ezen Protectionalis Levelünket. (4 nehezen olvasható latin szó). Datum in … Német Uyvár Die Decima octava Julii Anno Millesimo Sexcentissimo octuágesimo Tertio.

Gróf Batthyáni Christoph

Eredetije fellelhető a Magyar Országos Levéltárban a Festetics-család iratai között (P szekció 285. 6. cs. 46. No. 39.)

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2012.07.18. 08:19 Szólj hozzá!

Címkék: török kor szenttamás molnári

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr484663638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása