hajómalom_Ráckeve.jpgKözségünk a Rába mellett jött létre, így a vízierő adott volt a gabona megőrléséhez. Már a középkorban malom állt Molnáriban; a molnár mesterségről kapta nevét a község birtokos családja, sőt a falu is. A 20. században pedig Püspökiben működött a Marton-féle vízimalom. A mostani cikkemben egy 18. századi eseményt mutatok be: a molnári hajómalom megépítésének szerződését.

A kép illusztráció, a ráckevei hajómalmot ábrázolja (www.hajomalom.rackeve.hu), de a molnári hajómalom is hasonló lehetett...

1766. április 28-án kötött kontraktust Molnári földesura, Sallér (II.) István és Gáspár Mihály molnármester. Ennek első pontjában az uraság rögzíti, hogy a molnárnak egy – épületekkel ellátott – jobbágytelket ad át, „mely vagyon az Rába-parton, hozzá tartozandó kertével és circumferentiájával (tartozékával) egyetemben”. Ezért a molnár 8 forint árendát (azaz: bérleti díjat) fizet. Továbbá a molnár teljes szabadságot kap a földesúrtól arra, hogy a Rábán hajóra egy vizimalmot építsen. A malmot a molnár köteles még abban az évben megépíteni, és „mihelyst kereke eörlésre meg fordul” (azaz: működésétől kezdve), Gáspár Mihály évente további 8 Ft-ot fog fizetni. Az uraság kiköti, hogy neki elsőbbsége van az őrlésnél, de a molnárnak járó vámot ő is megadja. Előírja, hogy a molnár a malmot köteles jó karban tartani, ha pedig a tűz elemésztené, akkor köteles azt a saját költségén megépíteni, ahhoz fát az uraság az erdeiből nem ad. Ha pedig Gáspár Mihály vagy örökösei rossz gazdái lennének a malomnak, akkor a Sallér-család jogosult a malmot tőlük – az akkori értéket kifizetve – visszavenni.

A szerződés második pontjában a molnármester elfogadja a fenti előírásokat és az abban megfogalmazott földesúri joghatóságot. Végül mindketten aláírták a két példányban készült iratot: Sallér István a saját kezű aláírásával, az írni nem tudó Gáspár Mihály pedig a neve után tett keresztvonással.

Hogy a malom elkészült-e abban az évben, ill. hogy meddig állt fenn, mi lett a sorsa, az további kutatást igényel.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2012.04.16. 12:26 Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság malom molnári sallérok

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr794453248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása