Sorozatom 4. részében a püspöki kocsma (és bolt) épületét mutatom be.

Szerző: kugi  2011.10.08. 16:46 Szólj hozzá!

Címkék: kép kocsma akkor és most áfész püspökmolnári

223 km nyugat-magyarországi vasútvonal került a MÁV-tól a GYSEV kezébe, adta hírül a média. Ezzel a magán vasúttársaság magyarországi vonalainak nagysága megduplázódott. Ezek között ott van a Szombathely-Zalaszentiván közti vonal is, az egykori Déli vasút egy szakasza, melynek Püspökmolnárban is van állomása. A helyi utazóközönség október 1-én az állomásépületre kitett GYSEV-zászló alapján értesülhetett a tulajdonosváltásról.

Az elmúlt évtizedekben a MÁV jelentős adóssággal küzdött, fejlesztésre alig volt pénze, járművei és épületei nagyrészt lerobbantak. Eközben a magán vasúttársaság szinte minden vonalán fejlesztett. Községünk vasútállomása is erősen leromlott, balkáni képet mutat.

Reméljük, a GYSEV hamarosan fejleszteni fog az átvett vonalain is, és újra a régi fényében, barátságosan fog kinézni a püspökmolnári vasútállomás is!

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a blog törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2011.10.07. 14:39 Szólj hozzá!

Címkék: közélet vasút püspökmolnári

Október 6. nemzeti gyásznap, amikor az aradi tizenhármak, ill. a kivégzett gróf Batthyány Lajos miniszterelnök emléke előtt tisztelgünk. Püspökmolnári lakossága azonban október 6-án Piry Cirjék Jánosra is emlékezhet, aki őrizte és újratemette a mártír miniszterelnök hamvait, és később maga is október 6-án halt meg.

Szerző: kugi  2011.10.06. 15:33 Szólj hozzá!

Címkék: évforduló 1848 püspöki október 6. piry cirjék

Nemrég jelentette be a legnagyobb kormánypárt frakcióvezetője, hogy javaslatot dolgozott ki az országgyűlési képviselők fizetésének rendezéséről. Ennek értelmében a képviselői juttatások rendszere egyszerűsödne és egységesebbé válna. A terv szerint a honatyák bruttó 750 ezer Ft-os fizetést kapnának, más pénzbeli juttatás nem járna nekik. A fővárosban lakással nem rendelkező képviselőknek az Országgyűlés Hivatala biztosítana lakhatást, ill. rendszámhoz kötött, másra át nem ruházható benzinkártyára is jogosultak lennének. A Ház alelnökei miniszteri, a bizottsági elnökök államtitkári illetményt kapnának, a frakciók vezetőit és helyetteseiket maguk a frakciók fizetnék. A javaslatban szereplő, az átlagbérekhez viszonyítva magasnak tűnő összeg miatt a kezdeményezés könnyen a populista szónokok céltáblája lehet. Pedig az elmozdulás iránya helyes.

Szerző: kugi  2011.10.05. 18:32 3 komment · 2 trackback

Címkék: politika közélet parlament országgyűlés

Sorozatom 3. részében az új köztemető 1972-es fotóját vetem össze a mostani képpel. A "tovább" gombra klikkelve szöveges leírás is található.

Szerző: kugi  2011.10.03. 19:11 Szólj hozzá!

Címkék: kép temető akkor és most püspökmolnári

A minap azt olvashattuk a véleményvezér blogon, hogy "a kormányzás első harmada után úgy néz ki, az a politikai erő lehet majd kihívóként esélyes, amelyik le tudja igazolni, maga elé tudja majd állítani Bajnai Gordont". Vajon tényleg lehet a volt miniszterelnök a következő parlamenti választáson a mérleg nyelve?

Szerző: kugi  2011.10.03. 13:58 Szólj hozzá!

Címkék: politika választás parlament országgyűlés szakértői kormány

süti beállítások módosítása