Október 6. nemzeti gyásznap, amikor az aradi tizenhármak, ill. a kivégzett gróf Batthyány Lajos miniszterelnök emléke előtt tisztelgünk. Püspökmolnári lakossága azonban október 6-án Piry Cirjék Jánosra is emlékezhet, aki őrizte és újratemette a mártír miniszterelnök hamvait, és később maga is október 6-án halt meg.

Piry János 1810. április 15-én született Püspökiben. 16 évesen lépett be a ferencesek közé, ekkor vette fel a Cirjék nevet. 1842-ben az érsekújvári gimnázium tanára lett, a forradalom és szabadságharc eseményeiről naplót vezetett, amit 150 évvel később Érsekújvári napló címmel kiadtak. 1863-66 között a magyarországi ferences rend tartományi főnökévé (provincialis) választották, 1869-től pedig pesti házfőnök, 1872-75 között újra tartományfőnök volt.

Frissítés: Piry Cirjék 1848/49-es naplójának bemutatása itt olvasható

A pesti rendház lakójaként megismerte azt a tényt, hogy 1849-ben titokban a rendházban temették el a kivégzett gróf Batthyány Lajost, akinek befelé fordított sírkövén neve helyett csak a monogrammja állt: GBL. 1870-ben került sor a mártír kormányfő újratemetésére. Erre Piry Cirjék adta át a hamvakat, a gyászmisén pedig ő mondta a gyászbeszédet. Ott a koporsónál, 1870. június 9-én találkozott az ikervári birtokos, gróf Batthyány Lajos és a közeli Püspökiből származó jobbágyfiú, akkor már magas egyházi méltóság, Piry Cirjék. (Hogy az Andrássy-kormány tagjai közül ott volt-e a Molnáriban birtokos gróf Festetics György, nem tudjuk.) Batthyány Lajos elfogásáról itt, kivégzéséről itt, titkos temetéséről itt, nyilvános temetéséről pedig itt lehet bővebben olvasni. Piry Cirjék életrajzát pedig lásd a Püspökmolnári Hírözön 2004/2. számának 6-7. oldalán.

És még egy kapcsolat kettejük között: Piry Cirjéket 70 évesen, 1880. október 6-án, Batthyány kivégzésének évfordulóján, szólította magához az Úr... Mindketten a budapesti kerepesi temetőben nyugszanak.

Az aradi 13 tábornok és Batthyány Lajos mellett emlékezzünk Piry Cirjékre is!

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a blog törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2011.10.06. 15:33 Szólj hozzá!

Címkék: évforduló 1848 püspöki október 6. piry cirjék

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr623282809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása