Püspökmolnári helytörténeti klub tagjai és érdeklődői, figyelem! A dec. 15-re tervezett összejövetel elmarad! Köszönöm a résztvevők megértését!
A következő "klubfoglalkozásra" január 5-én (szombaton) 16.00-kor kerül sor a Faluházban. A téma ugyanaz: mindenki hozzon magával néhány régi családi fotót (vagy egyéb dokumentumot), amiket megnézegetünk, amikről beszélgetünk. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Az 1781. évi nemesi összeírás helyi adatainak ismertetése után lássuk, kik voltak nemesi jogállásúak községünk területén 1845-ben!

Az összeírás címe (korabeli helyesírással) ez: "1845-k esztendőben tellyesített öszeirása a Gyöngyös melléki járás Nemességének" (mivel akkor községünk a szombathelyi járásba tartozott).

Molnáriban ekkor 15 nemest találtak az összeírók:

1845_1.jpg

A jóval kisebb alapterületű és lélekszámú Szenttamáson viszont több nemes volt:

1845_2.jpg

Püspökiben ezúttal nem találtak nemest. 

Érdemes összevetni az adatokat az 1835-ös összeírással!

Kovacsics Zsigmondról tudjuk, hogy nemesi jogállása mellett (valamilyen) mérnök is volt! Itt tettem róla említést. Valószínűleg az apja (esetleg a testvére) lehetett a szenttamási temetőkápolnában nyugvó Kovácsics Máriának.

 

A pénteki blogbejegyzés elmarad, folytatás hétfőn!

 

>>> Az előző poszt: A községi termelőszövetkezet 1977-ben <<<

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2018.12.10. 07:30 2 komment

Címkék: névsor szenttamás molnári nemesi összeírás

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr7714463120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rita Horváth 2018.12.17. 17:06:29

Szia! A családjukról lehet valamit tudni? Vagy hogy hol lehet róluk valamit megtudni? Főleg a Fölnagyok érdekelnének engem.

kugi · http://kugi.blog.hu 2018.12.17. 21:23:51

@Rita Horváth: Szia Rita! Több nemesi ősszeírásban is szerepeltek, de bővebbet sajnos nem tudok róluk. Az anyakönyvekból lehet kiindulni.
süti beállítások módosítása