A mai bejegyzésben - halottak napja előtt - Püspökmolnári 3 régi temetőjében található sírköveket mutatom be egy sajátos nézőpontból. Azt vizsgálom, hogy a síremlékeken milyen jelképek szerepelnek. Vegyük sorra az előforduló szimbólumokat, és mindegyikre mutatok néhány példát a molnári, püspöki és szenttamási régi temetőkből.

Kereszt: a leggyakrabban előforduló szimbólum. Jelképezi Krisztust, az Ő szenvedését, a halál felett aratott győzelmét, a feltámadást, egyúttal a kereszténységet. Számtalan megjelenési formája lehet a sírköveken: lehet egyszerű vagy díszítettebb, latin vagy egyenlő szárú görög kereszt, függhet rajta Krisztus testének szobra is, vagy lehet csak két vonal. Van, amikor a JHS rövidítés (Jesus hominum salvator: Jézus az emebrek megváltója) van a kereszten, de még egy kör alakba (a tökéletesség jelképe) foglalt keresztet is találtam.

keresztek_p.JPG

kereszt2_m.JPG

Szerző: kugi  2016.10.28. 08:31 Szólj hozzá!

Címkék: gyász temető püspöki szenttamás molnári

A mai bejegyzésben 3 újságcikket mutatok be 50 évvel ezelőttről a Vas Népéből. (A sorozat előző darabja ide kattintva olvasható.)

Az első, számunkra érdekes újságcikk a lap 1966. október 19-i számának 4. oldalán olvasható:

vn_19661019_4o.jpg

A cikket beküldő Hoffman Vincéről ebbenebben, ebben és ebben a bejegyzésben tettem említést.

Az alábbi rövidhírt találjuk az október 25-i lapszám 6. oldalán:

Szerző: kugi  2016.10.26. 07:43 Szólj hozzá!

Címkék: sport egyesület tanács újságcikk püspökmolnári ötven éve történt

A mai bejegyzésben folytatódik a 75 évvel ezelőtti eseményeket újságcikkek által bemutató sorozat. (Az előző ilyen témájú poszt itt olvasható.)

Ma két cikket közlök a korabeli Vasvármegyéből. Az első a lap 1941. október 24-i számának 5. oldalán jelent meg. A községünket érintő részlet így szól:

vasvarmegye_19411024_5o.jpg

Az említett KAL-ról ebben és ebben a bejegyzésben írtam.

Szerző: kugi  2016.10.24. 08:19 Szólj hozzá!

Címkék: vasút egyesület újságcikk egyháztörténet püspöktamási rábamolnári hetvenöt éve történt

süti beállítások módosítása