2011-08-22_12_49_55.jpgEgy korábbi bejegyzésben bemutattam Szabó József molnári apát és szenttamási plébános portréját a Vasmegyei Lapok  megemlékezése nyomán. Az az újságcikk értelemszerűen a "halottakról jót, vagy semmit" elve alapján a jó tulajdonságait mutatta be az elhunytnak. Történelmi távlatból tekintve azonban, levéltári kutatásaim alapján, tovább árnyalható az apátplébános portréja. Az alábbiakban erre teszek kísérletet az egyházmegyei levéltárban fellelt, Szabó apát által írt levelek alapján.

A plébánostól a jó cél érdekében a szelid furfang sem állt távol. Ezt bizonyítja egy 1885-ös, a megyéspüspöknek írt levele: "Méltóságos Püspök Úr! Kegyes Uram! Tiz éve mult már, hogy népem szegénysége miatt egy tanítót helyettesítettem. Jövő évre altanítói állomást szeretnék szervezni (azaz: másodtanítót szeretne felvenni - KG), de az iskolaszéki tagok félnek ezen ügytől a nép miatt, és felkértek, nehogy a nép őket okozza, szerveztessem ezen állomást a hatóság által. Bátor vagyok Méltóságodat hódolatteljesen kérni, kegyeskedjék oda hatni, hogy az alispáni hivatal által a vasvári szolgabíró ennek elintézésével mielőbb megbizassék...."

Egy 1886-os levelében már ingerültebben sürgeti a másodtanítói állás ügyének elintézését: "... Tizenkét és negyed évet áldoztam a népnevelés ügyének, mert ennyi éve, hogy egy tanítót helyettesítek. Tovább folytatni nincs szándékom, mert egyéb teendőimben nagyban akadályoztatva vagyok és sokszor ha a nagy gőzben és bűzben 2 1/2 óráig a sok gyerekkel délelőtt, délután pedig 2 óráig vesződöm, elfáradok, és nincs semmihez kedvem. Népemnek ugyan keserű lesz e mostoha időkben a fizetés, de úgy hiszem, eleget tettem, nehezen akad, ki ezt követné. Tisztelet teljesen kérem tehát, sziveskedjék a hirdetményt egy lapban közzé tetetni, ha díj jár érte, hálával fogom megtéríteni..."

1887-ben végre sikerrel jár az apát úr, mivel a szenttamási másodtanítói álláson Schlamadinger Endre nagypösei fiatal tanítót 1 évig alkalmazzák. Ő azonban csak félmegoldásnak tűnik, mert a reáltárgyakat továbbra is a plébános oktatja, mivel a tanító még fiatal, tanulni akar.

A tanító azonban még "félállásban" sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, mert - ahogy az egy 1887/2146 számon iktatott kérvényből kiderül - a szülők goromba embernek tartják, akitől félnek a gyerekek, így elbocsátását kérik. A szülők véleményét Szabó apát is alátámasztja: egy 1887. aug. 29-i levele szerint a tanító "egy faragatlan, goromba ember, nem csak a gyermekek, de mások irányában is". (Szabó apát nemcsak a fiatal tanítóról volt rossz véleménnyel, de fennmaradt a levelezése a temetőkápolnát építtető és annak fenntartására alapítványt tevő Korchmáros Menyhérttel is, melynek tanúsága szerint összeveszett vele...)

Majd így folytatja: "Ha Méltóságos Uram atyai akarata, hogy népemet, melly a tanítói fizetés végett már egyszer exequáltatott is, e tehertől felmentsem, késznek nyilatkozom erőmet, tehetségemet míg a jó Isten engedi, jóllehet 14 évi tanítóskodásomat érzem, továbbra is feláldozni..."

Egy kérvényéből kitűnik, hogy az apátplébános nemcsak a népnevelés ügyének volt elkötelezett híve, de a gyerekek és szüleik érdekét is szem előtt tartotta. Amikor a szenttamási szülők kérvényezték a püspökségen, hogy a gyerekek az iskolai vizsgáikat - a nyári mezőgazdasági munkákba való mielőbbi bekapcsolódás érdekében - előrehozva letehessék, az atya támogatta a kezdeményezést: "tekintve azoknak nyomasztó helyzetét takarmányra nézve", javasolja az előrehozott vizsgát, kivéve az 1-2. osztályosokat, hisz őket a szüleik úgysem tudják a mezőgazdasági munkákba bevonni.

Végül még egy érdekesség Szabó Józsefről. Mivel hosszú időt töltött a tanítói pályán, ezért 1885-ben Egészségtan címmel tankönyvet állított össze, melyről (1885/2413-as szám alatt) szakvéleményt kért, mivel állítása szerint több tanítói is használni kívánta azt az oktatásban. 

Az apátplébános a régi szenttamási temetőben nyugszik, sírjának fotóját ebben a bejegyzésben közöltem. Akinek van fényképe az apátplébánosról, kérem, tudassa velem!

Kép: Szabó József apát, esperes, plébános aláírása a szombathelyi Egyházmegyei Levéltárból

Kapcsolódó bejegyzés: Plébánosok a 19. századból

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2016.01.25. 09:37 Szólj hozzá!

Címkék: iskola egyháztörténet szenttamás

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr965414220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása