A mai bejegyzésben egy 1518-ból fennmaradt, molnári birtokeladásról szóló oklevelet ismertetek. Az irat külsőleg így néz ki:

dl94334_eredeti.jpg

A vasvári káptalan előtt Molnari-i Hernad Mátyás, név szerint felsorolt fiai nevében is eladta a Vas megyei Molnari faluban (possessioban) levő, teljesen elhagyott két telkét (sessioját) és nemesi kúriáját a hozzá tartozó, két holdnyi földdel, amely az ő és a szomszédja, Molnar-i Pyspek István kúriájától megy le a Rába folyóig, valamint több részletben az oklevélben részletesen leírt határok között található. A szántókon kívül eladott még 2 kaszás rétet (vagyis annyit, amennyit 2 ember 1 nap alatt le tudott kaszálni), valamint az ingatlanokkal együtt eladta a rájuk vonatkozó írásos dokumentumokat is.

Az oklevélben szereplő földrajzi nevek (dűlő- és falunevek): Sándorútja, Gyalogút, Nagytó, Bodakert, Püspöki, Szenttamás, Anderékharasztja (?), Szőlőskert. (Eredeti írással: Sandorwta, Gyalogwth, Naghtho, Bodakerth, Pyspeky, Zenthamas, Anderekharazthya, Zelewkerth.)

Az okirat kiadója a vasvári káptalan. Fennmaradt: eredeti, kopottas és foltos hártyaként. Rajta kifakult barna-rózsaszín-nyersszínű selyemzsinóron függő pecséttel.

Ez az okirat több szempontból is fontos forrás. Egyrészt megtudjuk belőle a korabeli dűlőneveket: a Nagytó dűlőben tó is lehetett vagy egy Nagy nevű személytől vehették (eszerint "Nagytól" lenne a mai nyelvre átültetett neve), a Sándorútja, Anderékharasztja és a Bodakert pedig  a használó jobbágycsaládok nevét rejtheti. Két név jelentős méretű szőlősre és gyümölcsösre utal. Azt is megtudjuk belőle, hogy a Molnári-családnak legalább 2 ága élt itt, az egyik Kelemen püspökről vette a nevét. Mindkét ágnak nagyobb háza (kúriája) állt a faluban.

Megtalálható a Magyar Nemzeti levéltár Diplomatikai levéltárában DL 94334. (Régi jelzet: Festetics levéltár, Sallér család Q 74/46 5)

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2014.12.15. 09:03 Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság oklevél püspöki szenttamás molnári molnár-nemzetség

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr336970107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása