Mint lokálpatrióta, és mint településmarketing tanfolyamot végzett ember is mindig örülök, ha Püspökmolnáriról (és más településekről) egy jó reklámértékű leírást olvashatok. Ilyeneket tartalmaz a negyedévente megjelenő Helyi Érték c. folyóirat, melynek első számát - a benne szereplő, Püspökmolnáriról szóló írással együtt - egy tavaly nyári bejegyzésben bemutattam. Az Éles Krisztina főszerkesztő által jegyzett magazin most egy 2014-re szóló kalendáriummal jelentkezett, melyben Palkó Zsolt 3 oldalas, képekkel illusztrált írása mutatja be Püspökmolnárit.

Mivel talán kevés emberhez jutott el a nyomtatott változat, ezért közzéteszem itt a blogon a községünkről szóló oldalakat:

beolvasás0001.jpg

Szerző: kugi  2013.12.20. 08:12 Szólj hozzá!

Címkék: közélet újságcikk püspökmolnári

A nagyméretű földmunkák (pl. útépítés, kavicsbányászat) során kötelező az érintett terület régészeti célú vizsgálata. A szakemberek községünkben is elvégzik ezeket a munkákat a kavicsbányászattal érintett parcellákon. A 0133/13 helyrajzi számú ingatlanon (a Transzkavics Kft. által művelni kezdett püspöki területen, az egykori Szentiván szomszédságában) is sor került az ún. régészeti szakfelügyeleti tevékenységre. Mivel a térségben két nyilvántartott régészeti lelőhely is van, így nem meglepő, hogy a 2012. decemberi vizsgálat újabb eredménnyel járt.

A terület térképe a régészeti lelőhelyekkel:

kavicsbánya_helyszínrajz_cropolt_700pixel.jpg

A térkép jobb felső sarkában a Sorok-patak, a jobb alsó sarkában pedig a közút húzódik, délről még a püspöki kiskerteket látjuk. A régészeti lelőhelyek vonatkozásában a jelmagyarázat segít eligazodni.

A területen talált leletekről a régészeti szakfelügyelet jelentése az alábbiakat tartalmazza: 

Szerző: kugi  2013.12.18. 09:45 Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság őskor ókor püspökmolnári

Az 1885-ös bulvárhírek után nézzük, miről írt községünk kapcsán a Vasmegyei Lapok (VL) című megyei újság 1886-ban.

Január 28-án a lap 2. oldala közli az "Alispáni jelentés a megye állapotáról a lefolyt évnegyedben" c. beszámolót. Ebben az olvasható, hogy "Szt.-Tamáson 3 szarvasmarha lépfenében hullott el."

A VL március 7-i száma a 3. oldalon ismerteti "A Rába-Hidvégen február 17-én rendezett "Harmonium" bálban felül fizettek" c. tudósítást. Benne megtaláljuk Princz (!) József állomásfőnököt (Prinz Gyula apját), aki 1 Ft-ot fizetett a belépődíjon kívül adományként.

Május 2-án a Vasmegyei Lapok 3. oldalán ezt a hírt olvashatjuk:

VL_18860502_3o.jpg

Az ifjú Pál gróf 1874-es adományáról a szenttamási katolikus elemi iskola javára ebben a bejegyzésben írtam.

Május 9-én egy igazi bulvárhírt közöl a VL a 9. oldalon:

Szerző: kugi  2013.12.16. 08:24 Szólj hozzá!

Címkék: kocsma iskola újságcikk püspöki szenttamás molnári

süti beállítások módosítása