...is lehetnének azok, amelyeket most bemutatok, de sajnos nem azok. Egyrészt a kastélyt már lebontották, másrészt pedig amíg állt, addig nem terjedt el a színes fényképezés (bár a technikáját már ismerték).

Az alábbi képeken a bogáti Festetics-kastély fotói láthatók. Hogy mit keresnek mégis itt? A bogáti kastély építészeti megoldásai hasonlóak, mint a molnári kastélyé (és a szelestei - szintén Festetics-tulajdonú - kastélyé). A minta épp a molnári kastély lehetett, aminek az átépítési ideje (1815) megelőzi a szelesteit, ill. nagyjából megegyezik a bogátival.

Vagyis a most közölt képeken azt (is) láthatjuk, hogyan néztek volna ki községünk kastélyának egyes építészeti elemei, ha nem bontják le (frissítés:1927-ben). Az összehasonlítás kedvéért javaslom megnézni a molnári kastély építészeti megoldásairól írt bejegyzésemet. És akkor jöjjenek a képek:

Elsőként egy szemöldökpárkány az egyik ablak fölött:

S7304310.JPG

Könyöklőpárkány (bár itt az ablakot is ez tartja):

S7304344.JPG

Fiatorony az épület sarkáról:

S7304332.JPG

Tetőtéri háromszög-oromzat világító ablakkal:

S7304333.JPG

Az épület udvari homlokzatán - az eddigieken túl - a fal síkjából előreugró közép- és oldalrizalit is jól látszik (igaz, a köztük lévő rést itt kitöltötték):

S7304336.JPG

Jól látszik hogy ez az épület sokkal tagoltabb, mint a molnári kastély volt. Ennek az (is) a magyarázata, hogy ez újonnan épült, míg a molnári egy 18. századi kastély átépítése volt, ahol a már álló falak kisebb mértékű változtatást tettek lehetővé.

A molnári kastélyról fennmaradt fotókat ebben a bejegyzésben tettem közzé. 

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2013.09.20. 08:10 2 komment

Címkék: kép kastély molnári

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr895510359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nagy imola 2015.12.16. 13:38:34

Ma milyen célt szolgál? Egyébként nagyon szép. Üdv:Imola

kugi · http://kugi.blog.hu 2015.12.16. 13:47:48

@nagy imola: A fővárosi önkormányzat tulajdonában van, szociális otthonként működik. Üdv: Gábor
süti beállítások módosítása