Molnári egykori birtokos családjának, a Salléroknak a 18. századi története elég jól dokumentált. Itt a blogon én is sokat írtam már róluk: egy korábbi bejegyzésben bemutattam az egész családot, egy másikban pedig Sallér Juditot, de írtam az ő házasságkötéséről is. A mai bejegyzésben Sallér Judit rajzolt, díszes családfáját mutatom be. Folytatás a kép alatti tovább feliratra kattintva!

P286_Saller_1cs1__001.JPG

A latin nyelvű családfa 1793-ban készült, amikor a család nemességét a „legfelsőbb helyen” is elismerték. II. Ferenc császár (I. Ferenc néven magyar király) nevében állították össze a leszármazási táblát, mely öt generációt mutat be, Sallér Judit ükszüleiig visszamenőleg. A bal oldalon az apai, a jobb oldalon az anyai ág látható. Legfelül az ükszülők címerei sorakoznak. Mindegyik nemes, bár az anyai ágon akad egy Lippay-grófnő is (címerében 9 ágú grófi korona található).

SJ_apai ág.jpg

Az apai ágról Sallér István alnádor (Vice Palatinus) birtokolta először Molnárit, az ő szülei még nem itt éltek. Előtte a Nádasdiak voltak Molnári birtokosai: Nádasdi Boldizsár (Balthasar) és Tamás neve többször feltűnik a régi iratokban. Nádasdi Tamás lánya, Klára (aki a szenttamási templomban lévő kriptában van eltemetve) révén kerül Molnári a Sallérok kezére.

SJcímere.JPGA növényi indákkal díszített családfán legalul Sallér István és Motesiczky Judit egyetlen gyermeke, a család utolsó tagja, Sallér Judit neve olvasható. Címere a Sallér- és a Motesiczky-címer egyesítéséből áll össze.

A családfa a Magyar Országos Levéltárban a Festetics-család iratai között itt található: P szekció 286 1. cs. 1.

Frissítés - 2016. július 16.:

Kutatásaim során ráakadtam e kép "piszkozatára", vázlatára, mely néhány további személyt is tartalmazott, így velük tudom bővíteni a családfát. Eszerint a kép bal felső sarkában szereplő Sallér Ferenc szülei Sallér István és Gersei Pethő Zsuzsanna voltak. A hölgy a középkori eredetű Vas megyei nemesi családba tartozott. Ők tehát Sallér Judit szépszülei.

Sallér Judit dédapjának, Sallér Lászlónak volt egy testvére, Pál. Sallér Judit nagyapjának, Sallér István alnádornak pedig volt egy Zsigmond nevű testvére. (Ennek a Zsigmondnak a lánya volt Sallér Jozefa, Csányi Imre kapitány későbbi felesége.)

Forrás: MOL P 235 Festetics-levéltár Gersei Pethő család iratai 141. kötet 314-315. lap

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2012.07.23. 08:18 Szólj hozzá!

Címkék: molnári sallérok

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr624667715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása