A mai bejegyzésben Holpert István püspöktamási plébános 1947 májusi bejegyzéseit ismertetem a plébánia történetéről vezetett naplóból, a Historia domusból. (A "75 éve történt" sorozat előző, 1947 áprilisára vonatkozó része itt olvasható.)

E hónapban sok feljegyeznivalója volt az atyának... Lássuk!

20171211_142948_1.jpg

20171211_143009.jpg20171211_143016.jpg

És jöjjön a kézírásos szöveg gépelt változata:

"1947. május 1.

A legények csodaszép május-fát állítottak a ház (azaz: a plébánia - KG) vendégének (az itt tartózkodó Kovács Sándor megyéspüspöknek - KG), mint a fára szegezett táblácska felirása jelzi: "A mi kedves Főpásztorunknak!" - Püspök Urat meghatotta a legények figyelmessége és tíz liter bort adott jutalmul az ifjúságnak. Ma délután püspök úr és kísérete hazamentek Szombathelyre.

1947. május 15.

A mai elsőáldozók szülőit és testvéreit Vince atya segítette meggyóntatni, aki Vasvárról iparos-tanítványaival kirándult a Rábához.

1947. május 18.

Könnyen végzetessé válható autó-szerencsétlenség után Püspök atyánk dr. Szakos Gyula ppki (püspöki - KG) titkára kíséretében bérautón érkezett 9h helyett 11h-ra Vasvárra bérmálni. T. i. (tudni illik - KG) Kisunyom közelében tengelytörést kapott az autó és csak a jó Isten különös kegyelmének köszönhető, hogy nem fordultak bele a két méter mélységű árokba. - Délután Kegyelmes Atyánk ismét Püspöktamásiba jött és kíséretével együtt itt lakik hat napig.

1947. május 20.

Délután megérkezett a kijavított püspöki-autó, Süle Ferenc püspöki szertartót hozta, Szakos Gyula dr. titkár pedig a bérautón elment haza. - Őrségváltás történt!

1947. május 23.

A mai napon Olaszfán befejeződött a vasvári esp.-kerület bérmálása. Délután püspök Úr hazahozott, összecsomagoltak és elbúcsúzott a magas vendég; kíséretével: Süle Ferenc szertartóval és Őri József inas-soffőrjével hazamentek Szombathelyre. - Édesanyám, nővérem és unokahúgom Újszövetségi Szentirást és szép imakönyveket kaptak emlékül. Szinte szokatlan lesz most, hogy püspök úrék elmentek, hiányozni fognak az esti májusi litániákon is, ahol naponként megjelentek. - De hogy a vendégszoba egyszerre üres ne legyen, megérkeztek Bpestről Visnyei László és felesége Holpert Julianna közeli rokonaim.

1947. május 24.

Szalai Ferenc ig.-ktanítót (igazgató-kántortanítót - KG) temettem ma Kámban. A tragikus hirtelenséggel elhunyt kiváló népnevelőt a járás pedagógusai, a plébánia és az egész vidék hívei kísérték utolsó földi útjára. Puskás Sándor vasvári ig.-ktanító, ker. (kerületi - KG) iskolafelügyelő mondott megható búcsúbeszédet."

Amit idősektől is hallottam, azt a napló is megerősíti: Kovács Sándor megyéspüspök jó kapcsolatot ápolt Holpert atyával, hiszen hosszabb ideig lakott nála a plébánián.

 

>>> Az előző poszt: Községünk halászterülete a 20. század első felében <<<

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2022.05.20. 07:30 Szólj hozzá!

Címkék: plébánia egyháztörténet püspöktamási hetvenöt éve történt historia domus

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr9117834933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása