101 évvel ezelőtt, 1913. szeptember 3-án kelt az a levél, amelyet ma bemutatok a plébánia irattárából. A levelet gróf Kinsky Zdenkóné szül. Festetics Georgina (Festetics György lánya) nevében küldte Rigó Zsigmond apátplébánosnak, mint a katolikus elemi iskola iskolaszéki elnökének Kéler Zoltán budapesti ügyvéd, a grófné jogi képviselője.

A levél fejléce és címzése nagyon elegáns; így néz ki:

Kinskyné pótadó ügye.jpg

A levél érdemi része így szól:

Kinskyné pótadó ügye 2.jpg

Megtudjuk belőle, hogy az iskolaszék a katolikus elemi iskolába padok vásárlásáról döntött, de - rendelkezésre álló forrás híján - ezt pótadó kivetésével akarta megoldani. A grófnéra vélhetően a legmagasabb összeget vetették ki a helyi adózók közül, ami ellen Kinskyné természetesen tiltakozott, hiszen az ülésre meg sem hívták... (Ráadásul a levél szerint ez gyakran előfordult.) Hogy végül sikerült-e rendezni a nézeteltérést, annak egyelőre nem akadtam a nyomára.

Kapcsolódó bejegyzés: Egy botrányos tanítóválasztás története 

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről! 

Szerző: kugi  2014.09.03. 08:19 5 komment

Címkék: gazdaság iskola adó egyháztörténet rábamolnári

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr326618525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GyörgyLászló 2015.10.13. 19:47:46

Kedves Kuglics Gábor!

Néhány hete akadtam rá a blogjára, melyet azóta is nagy érdeklődéssel olvasok.
Nem tudom, hogy ez a fórum alkalmas-e erre, de nekem lenne önhöz egy kérdésem a Kinsky-családdal kapcsolatban.
A fenti bejegyzésében említi, hogy a közölt dokumentum a plébánia irattárából származik. A kérdésem a következő: tud arról, hogy ebben az irattárban van-e még a Kinsky-családra, elsősorban Kinsky Zdenkora vonatkozóan még valamilyen dokumentum (bármi lehet: levél, kézirat stb.)?
Válaszát előre is köszönöm.

kugi · http://kugi.blog.hu 2015.10.13. 22:22:57

@GyörgyLászló: Tisztelt György László!
Sok-sok évvel ezelőtt böngésztem át a plébánia irattárát, de csak az akkor fontosnak vélt iratokat jegyzeteltem ki magamnak, ill. néhányat lemásoltam. Emlékeim szerint nem volt irat Kinsky Zdenkóval kapcsolatban. A magyarázata ennek az, hogy ő nem volt a templom kegyura (az a sógora volt, Festetics Tasziló herceg).
Zdenkó gróf családja nagyjából összerakható a fia gyászjelentése alapján, amit itt közöltem: kugi.blog.hu/2015/01/14/478_kinsky_norbert_eleste
Kinsky Zdenkó (és felesége, Festetics Georgina) portréját a mai napig keresem... Ha Önnek van ezzel kapcsolatban információja, szívesen venném!
Örülök, hogy olvassa a blogomat!
Üdvözlettel: KG

GyörgyLászló 2015.10.14. 00:02:39

Igazság szerint a családfájánál többet szeretnék róla tudni, elvben a disszertációmban lenne egy fejezet a Kinsky család magyar vonatkozásairól - ami elsősorban Zdenkót, Jenőt és az apjukat, Jánost érintené. Úgy tűnik egyébként,hogy hármuk közül Zdenko a legérdekesebb, róla jónéhány érdekes dolgot találtam. (A molnári vonatkozásait épp önnek köszönhetően.)

Ami fényképeket illeti, Georgináról készülttel még én sem találkoztam. Zdenkóról épp ma találtam egyet; ezzel az a gond, hogy festmény és sajnos nem tudom mennyire megbízható a forrás.

GyörgyLászló 2015.10.14. 00:05:09

Ezt átküldöm e-mailben.

Egyébként nincs kizárva, hogy valamelyek cseh adatbázisban/egykorú napilapban stb. rátalálok még képekre; ha így lesz, azokat is átküldöm.

kugi · http://kugi.blog.hu 2015.10.14. 08:49:05

@GyörgyLászló: Köszönöm, máris nézem, és ott válaszolok.
süti beállítások módosítása