A korban bevett szokás szerint, árverés útján adta bérbe Püspöktamási község 1946-ban a falu tulajdonát képező kocsmát és a hozzá tartozó földterületet. Az árverési felhívás a kisgazda irányultságú lap, a Nyugati Kis Ujság 1946. szeptember 5-i számának 4. oldalán jelent meg:

NYKU_19460905_4o.jpg

Az említett "korcsma" a későbbiekben püspöki kocsmaként ismert épület (ma: Malom büfé).

Püspöktamási egyébként a korban tehetős községnek számított, hiszen a falunak nemcsak kocsmája, hanem kovácsműhelye, bikája, bikaistállója, hídmérlege, ill. földjei is voltak, továbbá a bírón és a kisbírón kívül kovácsot és marhalevél-kezelőt is foglalkoztatott. Igaz, a falun belül – az eltérő adottságú Rábapüspöki és Rábaszenttamás egyesítése miatt – gyakori volt a békétlenkedés. Ennek erősödésére a Rábamolnárival történő egyesüléskor is számítottak Püspöktamási elöljárói.

Szívesen fogadok régi fotót erről a kocsmáról, ill. minden más püspökmolnári középületről és lakóházról!

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2012.09.05. 08:37 Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság kocsma újságcikk püspöktamási

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr394756138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása