Az 1930-as években, majd a '40-es évek elejére fokozatosan jobbra tolódott a Horthy-korszak kormánypártja, amely 1939-ben felvette a Magyar Élet Pártja nevet. A párt az 1932-36 között kormányon lévő Gömbös Gyula idején települései pártszervezeteket hozott létre, melyek fő feladata a kormánypolitika helyi képviselete, a párt helyi (szavazó)bázisának megteremtése volt. A községi szervezetek munkájáról a párt sajtótermékei is beszámoltak. A Püspöktamásiban és Rábamolnáriban működő alapszervezetek - egyebekben nem túl izgalmas - munkájáról 3 cikket találtam a "Magyar Élet Pártértesítője" című belső lapban. Ma ezeket ismertetem.

Közülük az első nagyjából pont 80 évvel ezelőtt, 1943. február 1-én jelent meg (18. oldal):

magyar_elet_partertesitoje_19430201_18o.jpg

Békefi Gyula portréja ebben a bejegyzésben látható. (Ő egyébként később ellenezte Püspöktamási és Rábamolnári összevonását, aminek hangot is adott.)

A következő cikk a pártlap 1943. június 15-ei számának 19. oldalán jelent meg:

magyar_elet_partertesitoje_19430615_19o.jpg

A rábamolnári Kovács Miklós korábbi, 1931-es életrajzát itt közöltem, a Kőhegyen állt vegyeskereskedéséről pedig ebben a bejegyzésben mutattam képet.

Az utolsó, az előzőeknél lényegesen hosszabb cikk 1944-ből maradt fenn (Magyar Élet Pártértesítője 1944.04.15. 20. oldal):

magyar_elet_partertesitoje_19440415_20o.jpg

A Magyar Élet Pártja az 1939-es választások kapcsán szerepelt már a blogon, ami itt olvasható.

 

Kedves Olvasók! Mivel az elmúlt pár hónapban kevés időm volt kutatni, a korábban összegyűjtött anyagaim pedig egyre fogynak, ezért a blogbejegyzések száma a jövőben sajnos ritkulni fog... Ezen az segíthetne, ha kaphatnék Önöktől/Tőletek a blogon való közlésre régi családi fotókat, iratokat, történeteket. Kérem, járuljanak/járuljatok hozzá ily módon a bejegyzések számának növeléséhez, ezáltal pedig Püspökmolnári - és az itt élők - múltjának feltárásához!

E-mail címem: kugiblogja@gmail.com

 

>>> Az előző poszt: A rábapüspöki vízerőmű terve <<<

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2023.02.06. 07:00 Szólj hozzá!

Címkék: politika püspöktamási rábamolnári

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr9918042054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása