Mintegy 8 hónap elteltével ma egy újabb bejegyzéssel folytatódik az "akkor és most" sorozat. (Az előző ilyen bejegyzésben a Béke utca keleti házsorát mutattam be, ez itt található.)

Ma a falu egykori 2. legnagyobb épületét, a püspöki malmot mutatom be régi és mai fotók segítségével. Lássuk először a régi képet (aminek a készítési ideje nem ismert): 

malom.jpg

Napjainkban, hasonló szögből fotózva, és színes képen így néz ki az épület:

dsc_0096.JPG

Jól látszik, hogy a felső kép készítése óta eltelt időben az épület nyugati oldalán 3 ablakot befalaztak, és mintha a felső ablakokat is kisebbre cserélték volna...

Ezen a helyen már 1888-ban állt malomépület (erről itt írtam), amely 1895-ben biztosan a Marton-családé volt, erről tanúskodik az itt közölt árverési hirdetmény. Az épület 1924-ben leégett, de újjáépítették. A kommunista hatalom a malmot államosította, községi tulajdonba került. 1956-ban vízerőről villanyerőre szerelték át (viszont ez nem növelte meg a kapacitását, szemben az itt leírtakkal). 

Végezetül lássunk még három külső képet az épületről! Először egy 2008-as fotót az északnyugati sarok felől:

ke_pek_a_faluro_l_2_103.jpg

Az alábbi kép a délnyugati oldalról készült:

dsc_0098.JPG

Végezetül pedig egy távolabbi kép délkelet felől, télen, némi befagyott vízzel az egykori (mára erősen feltöltődött) folyómederben:

20200102_152643.jpg

Kapcsolódó bejegyzések:

1929-38-as hirdetések a Molnárok lapjából

Jakab Boldizsár 1956-57-es tevékenysége a malomban

Felkészült a malom a gabona őrlésére (1958.)

"Gátborotválás" - Káldy Lajos festőművész visszamlékezése

Marton István malomtulajdonos portréja

Marton István malomtulajdonos sírja

 

Akinek van a birtokában püspökmolnári építményt (szobrot, hidat) vagy egy jól beazonosítható utcarészletet ábrázoló régi fotó, és hozzájárulna a blogon való közzétételhez, kérem, juttassa el hozzám a képet! E-mail címem: kugiblogja@gmail.com

 

>>> Az előző poszt: Kinek a nevét tűzzük a zászlónkra? <<<

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2020.11.30. 07:30 Szólj hozzá!

Címkék: kép malom püspöki akkor és most püspökmolnári püspöktamási

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr8216305806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása