Figyelem! A Püspökmolnári Helytörténeti Klub következő összejövetelére március 23-án (szombaton) 16.00 kezdettel kerül sor. Ennek keretében felkeressük a Petőfi utcai haranglábnál lévő "szórét", a helytörténeti gyűjtemény megtekintése céljából. Találkozzunk 23-án 16.00-kor a szórénál! Minden érdeklődőt szeretettel várunk! 

A mai bejegyzésben "községünk vasútja" - azaz a Püspökmolnárit érintő Sopron-Nagykanizsa vasútvonal - létrehozásáról teszek közzé egy régi újságcikket. Először az "építés" szót akartam leírni, de ekkor még sokkal inkbb csak a tervezésről és az anyagiak összegyűjtéséről volt szó, a vasútépítés jóval később kezdődött.

A cikk a Budapesti Hirlap 1856. március 14-i számának címoldalán jelent meg:

budapestihirlap_18560314.jpg

A cikkben említett "vaspálya-engedményezési törvényt" hiába keresnénk a Corpus Jurisban: nem magyar törvény volt, hanem összbirodalmi szinten érvényes osztrák szabályozás. Ne feledjük: ekkor a Bach-korszakban járunk, törvények elfogadására alkalmas magyar országgyűlés nem működött.

A cikk a szereplők közül gróf Festetics Györgyöt említi elsőként, pedig egy Batthyány herceg rangban felette állt. Ez "grófunk" fontosságát is mutat(hat)ja az ügyben, jóllehet semmilyen politikai tisztséget nem viselt ekkor (csak 1860-ban lett Vas vármegye főispáni helytartója). Amúgy a vasút tervét ő nyújtotta be a hatóságokhoz.

Kapcsolódó bejegyzések:

Vasút témában: 

146 éves Püspökmolnári vasútja (2011-ben írtam)                 

A községünkön elsőként áthaladt gőzmozdony

A molnári vasútállomás alaprajza

A molnári állomásépület alaprajza

Meghiúsult vasútépítési tervek

 Vasúttervek Molnárin keresztül (térkép)

1856-ban történtek:

Községi adatok 1856-ból   

A molnári Festetics-birtok 1856-ban

Gróf Festetics Lászlóné temetése

 

 

 

 

A pénteki bejegyzés elmarad, folytatás egy hét múlva hétfőn.

 

 >>> Az előző poszt: Az 1848-as forradalom 50. évfordulójának ünneplése <<<

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2019.03.18. 07:30 Szólj hozzá!

Címkék: vasút újságcikk festetics györgy

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr4314688934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása