Ahogy itt már írtam róla, a községünket is érintő vasútvonalat a Déli Vasút nevű társaság építette meg. Ez a cég több újítást is alkalmazott az állomásépítések vonatkozásában. Az egyik ilyen újítása volt az, hogy az állomásépületeket 3 féle típusterv alapján építette meg. A terveket Bécsben készítették, a Wilhelm Flattich főmérnök vezetése alatt álló építési irodán. A molnári vasútállomás a II. számú típusterv alapján készült. (Az alkalmazott tervtípust a vasútállomás forgalmának nagysága, nem pedig a település mérete határozta meg.)

dv3.jpg

1. I-II. osztályú váróterem, 2. III. osztályú váróterem, 3. előcsarnok, 4. pénztár, forgalmi helyiség, 5. folyosó, 6. garzonlakás, 7. lakószoba, 8. előszoba, 9. konyha, 10. árnyékszék. Satírozva a közforgalmú, fehéren hagyva a magáncélú helyiségek

A II. számú állomásépület földszintes, nyeregtetős, kevésbé díszített falú épület volt. A falsíkból enyhén kilépő középrizalittal épült, mely a vasút felőli oldalon (a rajzon felül) a szolgálati helyiséget, a közút felőli oldalon pedig a közönség számára szolgáló belépő csarnokot jelezte, s így előremutató, egyúttal indokolt elrendezés volt.

A várakozó közönséget a II. számú típusterv alapján épült állomásépületekben két terembe osztották, az egyikben (1.) az I. és a II., a másikban (2.) a III. kocsiosztály utasai foglaltak helyet. Mivel a III. osztályt több utas vette igénybe, így ez a váró is nagyobb alapterületű volt. A szolgálati helyiséghez oldalt külön iroda is csatlakozott. Az állomásfőnöknek háromszobás lakás állt rendelkezésére, a nőtlen vasúti tisztnek egy szoba (6), a hivatalsegédnek – az épület átellenes oldalán – kétszobás, mellékhelyiségekkel ellátott lakás. Az állomásfőnök lakása és a nőtlen tiszt szobája is közvetlen kapcsolatban volt az irodával. (Az iroda előtti kiugrás beépítése valószínűleg utólag történt meg.)

Kubinszky Mihály: Régi magyar vasútállomások (Corvina Kiadó, 1986.) c. könyve nyomán

Kapcsolódó cikk: A molnári vasútállomás alaprajza (1866)

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről! 

Szerző: kugi  2012.11.05. 08:44 Szólj hozzá!

Címkék: térkép vasút molnári

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr764881749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása