Ahogy arról már itt a blogon hírt adtam, a mai napon, 2017. április 29-én 15.00-kor került sor községünk híres szülöttje, Piry Cirjék ferences tartományfőnök emléktáblájának avatására. Az alábbiakban erről közlök egy képes beszámolót.

20170429_145754.jpg

Gyülekeznek a résztvevők a püspöki harangláb és a Mária-szobor között. Szerencsére a jó idő végig kitartott.

dscf2585.JPG

Kezdés előtti egyeztetés: jobbról Tausz István megyei önkormányzati képviselő, az ünnepség fő szónoka, balról Rodler Csaba polgármester, középen pedig Kuglics Gábor helytörténész.

dscf2595.JPG

Palkó Istvánné, a Faluház vezetője köszöntötte a résztvevőket, majd közösen elénekeltük a Himnuszt.

dscf2599.JPG

Rodler Csaba köszöntötte az avatáson megjelent falubelieket és a meghívott vendégeket: Tausz István megyei önkormányzati képviselőt, Zsámboki Árpádot, a Vas Megyei Honismereti Egyesület elnökét, Zágorhidi Czigány Balázs vasvári múzeumigazgatót, Joó Alfréd újságíró-politológust (a Budapest Belvárosi ferences templom és rendház képviseletében) és Koszorús Ödön ikervári helytöténészt, Batthyány Lajos emlékének ápolóját. A polgármester elmondta, hogy Püspökmolnáriban fontosnak tartjuk a helyi értékek megbecsülését, így a helyi értéktárnak már 21 tagja van. A faluban számon tartjuk az itt született vagy itt élt híres embereket, így pl. Prinz Gyula földrajztudóst (akiről az iskola van elnevezve, és akinek emlékműve áll a falu központjában), vagy Festetics György volt minisztert, akiről az önkormányzat 2015-ben utcát nevezett el. Most pedig a Püspökiben született Piry Cirjék ferences atyának, Batthyány Lajos újratemetőjének avat emléktáblát a község.

dscf2606.JPG

Az ünnepi beszédet Tausz István, megyei önkormányzati képviselő, a Vas Megyei Értéktár Bizottság elnöke tartotta. Beszédében a hazafiság és a hagyományok őrzésének, az emlékek ápolásának fontosságáról szólt. Megállapította, hogy a mai Püspökmolnári elődközségei mennyi hazafit vagy éppen nagyszerű tudóst adtak a nemzetnek. Felidézte az ugyancsak Vas megyei Berzsenyi Dániel és Kisfaludy Sándor személyét is, akik részben kortársai voltak Piry Cirjéknek, Festetics Györgynek.

20170429_152716.jpg

Ezt követően Juhász Gyula: Himnusz az emberhez című versét hallgathatták meg a résztvevők Herényi Barbara tolmácsolásában.

dscf2613.JPG

Az emléktáblát Rodler Csaba polgármester és Tausz István megyei önkormányzati képviselő leplezte le, majd Ghie Marselinus plébános áldotta meg.

dscf2617.JPG

Piry Cirjék életútját e blog szerzője, Kuglics Gábor történész ismertette. Elhangzott, hogy az atya Piry János néven született 1810. április 15-én Püspökiben, tanulmányait Szenttamáson kezdte, majd 16 évesen lépett be a ferencesek közé, és ekkor vette fel a Cirjék nevet. Több helyütt is megfordult az országban: Pozsony, Esztergom, Pest, Komárom, Szentantal (a Csallóközben, ma Szlovákiában van), majd az érsekújvári algimnázium következett. Itt találta meg egyik középkori nyelvemlékünket, melyet róla Piry-hártyának neveztek el. 1848-49-es naplója fontos forrása a korabeli eseményeknek, bár a tárgyilagosságot fokozatosan felváltotta benne a szerző hazafias, sőt radikális dinasztiaellenes stílusa. Az atya később ferences házfőnök lett Pesten, és már ilyen minőségében vett részt Batthyány Lajos mártír miniszterelnök újjátemetésén 1870-ben, ahol ő mondta a gyászbeszédet. Két ízben is a magyarországi ferences rend tartományi főnökének választották meg. Jelentős egyházi írói tevékenységet is folytatott. 1880. október 6-án hunyt el Budapesten, ma a Kerepesi temetőben nyugszik.

dscf2619.JPG

Ezt követően került sor a koszorúzásra. Először Tausz István helyezett el koszorút a tábla alá.

dscf2620.JPG

A ferencesek és a Batthyány Casino közös koszorúját Joó Alfréd helyezte el a táblán.

20170429_153518.jpg

A Vas Megyei Honismereti Egyesület nevében Zsámboki Árpád elnök (jobbról) és Koszorús Ödön ikervári helytörténész (Batthyány Lajos emlékének ápolója) helyezett el koszorút és hajtott fejet az emléktáblánál.

20170429_153528.jpg

Végül Püspökmolnári Község Önkormányzata nevében Rodler Csaba polgármester koszorúzott.

20170429_153908.jpgA fekete gránit táblát Horváth Róbert helybeli kőfaragó mester készítette, a portré egy zalaegerszegi kollégája munkája. Kiváló munkát végeztek, köszönet érte!

Az avatás a Szózat eléneklésével fejeződött be.

Minden kedves megjelentnek ezúton is köszönöm a részvételt!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A meghívott vendégek részére állófogadásra került sor a Faluházban, amiből egy jó hangulatú, kötetlen eszmecsere keletkezett.

A meghívott vendégek csoportképe a Faluházban.

dscf2641.JPG

Korábbi bejegyzések Piry Cirjékről:

Batthyány Lajos és Piry Cirjék

Október 6-ra emlékezve

Piry Cirjék naplójából...

 

>>> Előző poszt: Az iskolai gyermeklétszám alakulása 1952-77 között <<<

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről! 

Szerző: kugi  2017.04.29. 21:49 Szólj hozzá!

Címkék: közélet püspöki harangláb püspökmolnári piry cirjék

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr4412468051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása