A mai bejegyzésben 3 árván maradt testvér helyzetéről lesz szó egy 1837-es irat alapján. A dokumentum így kezdődik:

p275_82cs_101a_4_2.jpg

Részlet az iratról

Az irat teljes szövege (korabeli helyesírással) így szól:

"Tekintetes Táblabíró és Fiskális Uram!

Molnáriban meg halálozott Kelemen György, és Felesége Csresznyák Trézsi után maradott árvák a következendők u.m. (azaz: úgy mint - KG):

1. Kelemen Kati 15 esztendős, szolgálatja után el élhet.

2. Kelemen János 10 Esztendős szolgálatja után nem élhet el még, ruha nélkül senki sem akarja bé fogadni, mert tsak a rajta valója is mind rongyból áll, ennek egy hosszu szürt és egy pár csizmát szükséges venni, azután el válalják és többi ruházatjáról gondoskodni fognak.

3. Kelemen Istók 4 Esztendős csünyve nyölt (azaz: nőtt - KG) tehetetlen gyermek, hasonló képpen minden ruházat nélkül Csipkerekbe a Báttya vette magához, még utóbbi rendelés fog eránta tétetni (azaz: intézkedést fognak az ügyében tenni - KG).

A vagyonok össze irattatván el is adatott, jött bé 98 f 28 xrk (valószínűleg a krajcárok szó rövidítése - KG). Két db obligatiókban (kötelezvény, adóslevél - KG) vagyon a Csipkereki Báttyoknál 100 ft vagyon. Ebből ki fizetni való adósságok az összeírásban meg vannak nevezve. Mint ezeken kívül a Sz.Tamási Kis János az ide ./. mellékelt irása szerint adósítja az árvákat 8 ft 35 xrkal, Mivel a ruhátalan árvák nagyon sürgetik a ruházatot, méltóztassék minél előbb erántok rendelést tenni. A már béjött 98 f 28 xrk Torma ispány kezére a 100 ftos obligatiókkal együtt által vannak véve. Ugy szintén a Licitationak Instrumentuma is nála van. Ezzel vagyok 

Tekéntetes Táblabiró és Fiskális Uramnak

Vasváron Iunius 8-an 1837

Herenknis (?) László számtartó"

Tehát: a Molnáriban élt szülők halála után az adósság miatt a család javait elárverezték, az otthon maradt 3 gyermek sorsa bizonytalanná vált. A legkisebbet átmenetileg a Csipkereken élő legidősebb testvér magához vette, a 15 éves lány pedig szolgálóként már önálló lehet. A gyerekek ruházata rongyos és hiányos, az uradalmi számtartó az uradalmi fiskálisnál (ügyvédnél) sürget mielőbbi intézkedést. Az elhalt szülők minden bizonnyal az uradalom jobbágyai voltak, hisz az árverést is az uradalom ispánja végezte.

Forrás: Magyar Országos Levéltár Festetics családi levéltár P 275 Birtokgazdálkodással kapcsolatos iratok 82. csomó 101/a: Molnári község: hagyaték, bírói számadás 4-5. oldal

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!  

Szerző: kugi  2016.06.08. 09:38 Szólj hozzá!

Címkék: néprajz szenttamás molnári

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr388786782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása