A mai bejegyzésben egy 1709-es térképet mutatok be, melynek az alábbi részlete községünk környékét ábrázolja. Ez a részlet így néz ki:

1709-es_terkep.JPG

A térkép címe latinul így hangzik: Augustissimo Romanor. Imperatori Iosepho I. Hungaria Regi Invictissimo Mappam Hanc Regni Hungariae, ami magyarul kb. így szól: A felséges római császár, I. József, Magyarország legyőzhetetlen királyának térképe a Magyar Királyságról

A térkép 1709-ben készült és ekkor került nyilvánosságra is. Készítette: Johann Christoph Müller (élt 1673-1721 között). Az eredeti térkép méretaránya 1:540 000. A jobb alsó sarokban látszik, hogy mekkora az eredeti térkép; az itt bemutatott részlet a piros négyzettel jelölt terület. (A fekete-fehér térképen egyébként az országhatárokat barnával emelték ki, a térképlap bal oldalán pedig a földrajzi koordinátákat is feltüntették. Az 57x64 cm-es nagyságú térkép a mai Magyarország, Ausztria, Szlovénia és Horvátország tágabb határtérségét ábrázolja.)

A térképen jól látszik Molnári (itt elírással Molnasi néven), Püspöki (Püspök néven), a kettő között viszont nem Szenttamás neve, hanem a S.Janos felirat olvasható! Ez viszont az egykori Szentiván község Keresztelő Szent János titulusú templomára utal! Gyanítom, hogy a térkép készítője inkább a létező Szenttamást akarta feltüntetni, de összekeverte a kettőt, vagy pedig csak elírta a nevet.

Viszont érdekes, hogy az itteni 3 kisközséget ábrázolta, míg a szomszédos - és sokkal jelentősebb -  Hídvéget vagy Vasvárt (a vármegye korábbi székhelyét!) pedig nem! És ha megnézzük a könyéket, több, mára már nem létező települést is találunk, pl. Taródháza, Héraháza.

A teljes térkép forrása itt található.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!  

Szerző: kugi  2016.05.30. 08:39 Szólj hozzá!

Címkék: térkép püspöki szentiván molnári

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr88753436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása