Ahogy Szenttamáson a középkor nyomait láthatjuk, úgy a molnári vasútállomáson egy csipetnyi itt maradt 19. századdal találkozhatunk. Az Osztrák-Magyar Monarchia kora elevenedik meg itt az akkor emelt épületeken. Az alábbi 13+1 kép segítségével ebből szeretnék egy kis ízelítőt adni. (A molnári állomásépület képéről itt, alaprajzáról pedig itt írtam, az állomás területéről pedig ebben a bejegyzésben közöltem egy térképet).

1. Amit leginkább ismerünk: az 1865-ben típusterv alapján épített állomásépület homlokzata a peron felől; háromszög-oromzattal, rajta körablakkal. A szélfogó későbbi toldalék. Az ajtó mellett a GYSEV tájékoztató táblája.

keleti homlokzat.jpg

2. Az egykori állítóközpont a vágányok felől nézve, az állomás nevének elmosódott feliratával:

Szerző: kugi  2013.06.21. 07:47 Szólj hozzá!

Címkék: kép vasút molnári prinz gyula

Merénylet egy elmebeteg leány ellen

Egy Rábaszenttamáson megtörtént szemérem elleni bűncselekményről számolt be száz évvel ezelőtt két újság, a Vasvármegye (1913. június 5-én, a 6. oldalon) és a Vasmegyei Hírlap (július 3-án, szintén a 6. oldalon). Én most a két dátum évfordulója között félúton ismertetem a cikkeket.

Elsőként nézzük a Vasvármegye cikkét, mely pár nappal a bűncselekmény elkövetése után jelent meg, és amely az elkövetőt is megnevezi:

Vasvármegye_19130605_6o.jpg

A Vasmegyei Hírlap csak kísérletként ír az esetről, de már a büntetést is ismerteti (a korban a "hülye" szót a gyengeelméjűekre használták:

Szerző: kugi  2013.06.19. 08:23 4 komment

Címkék: bűnügy újságcikk száz éve történt rábaszenttamás

A mai bejegyzésben egy 1850-ből származó kéziratos térkép egy részletét teszem közzé. A teljes térkép a Festeticsek vasvári és ollári uradalmát ábrázolja. A vasvári uradalom szélén Molnári térsége látható, ezt mutatom be most.

A molnári határt ábrázoló térképmező egyik részlete a belterülettel:

Vasvári uradalom térképe 3.JPG

A falu külterületének északi térsége pedig így nézett ki:

Szerző: kugi  2013.06.17. 19:56 Szólj hozzá!

Címkék: térkép mezőgazdaság molnári

süti beállítások módosítása