étkészlet.jpgSallér Judit halálakor leltárba vették a grófné hagyatékát. Az 1829. október 21-én kelt irat 8 részbe foglalja össze az örökhagyó ingatlan, 6 részbe pedig az ingó vagyontárgyait. A legnagyobb tételszámot természetesen a molnári kastélyban talált javak képezik, de az arany- és ezüsttárgyak nem itt, hanem - érdekes módon - Töttöshöz vannak beírva. Ennek ellenére a lista címe: "Molnáriban találtatott ezüst és arany mineműségek". Ezek a 13.756 Forint 43 krajcár összegű ingó vagyonból 2.889 Forint 3 és 2/4 krajcárt tett ki.

A 129 tételnyi arany- és ezüstnemű fellelhetősége: az 1-88. és a 96-103. tételek a grófné hálószobájában voltak, a 104-129. tételek pedig egy kis bőr ládikában. A nagyfokú bizalmat jelzi, hogy a 89-95 tételek Istók inasnál voltak. Arany- és ezüstpénzek nincsenek benne, a zöme használati tárgy vagy ékszer. Lássuk őket részletesebben!

Jól körülhatárolható csoportot képeznek az evőeszközök és az edények. A legnagyobb egybetartozó mennyiséget egy 37 részes étkészlet adja, amely fekete tokban 8 evőkanalat, 6 francia villát, egy ezüst kosarat, 2 sótartót, 6 kést, 6 kétágú villát, 6 kávés kanalat, 1 leves merőt és 1 vágó kanalat tartalmaz. De van egy 29 evőkanálból álló készlet és 4 aranyozott evőeszközből álló készlet is, sőt acél "pilingákkal" való kések és ezüstnyelű kések is. Az edények között van ezüst tál több méretben és súlyban, cukor tartó tálca (hozzá cukor hintő kanál és cukorlapát), kis csokoládés "kánna", tejes "kánna", sőt ezüst ivópoharak és egy nyelvtisztogató (?) is! Istók inasnál jellemzően a sok darabból álló készletek voltak (összesen: 114 db).

Néhány ékszert is találunk itt. Impozáns lehetett a gránát gyöngyökkel kirakott diadém, de voltak külön gyöngyök, gránátok, 4 db "haj öv arany és aranyozott csatra", "arany férfiú óra lánczal", zöld arany ütő zsebóra, 4 arany gyűrű és egy pecsétnyomó achátkőből.

E leltárban vannak benne az értékesebb ruhaneműk is: 2 magyar szoknya ezüsttel kivarrott vállal, keresztszülő ruha arany virágokkal, selyem kötények, 7 arany és 4 ezüst főkötő, 2 viola színű széles arany keszkenő, széles arany csipke, arany és ezüst vállkendő, pántlikák, bojtok, kapcsok, csatok.

Vallási vonatkozású tárgyak a leltárban: ezüst kereszt, szenteltvíz tartó, Mária ezüstből, aranyozott ezüst cibórium (ostyatartó), ezüstös olvasó ezüst kereszttel. További tárgyak: 3 ezüst kard, 6 hosszú ezüst tőr, ezüst gyertyatartók és pixisek (azaz: szelencék).

A leltár megtalálható a Vas megyei Levéltárban a Festetics-család iratai között. (A kép illusztráció)

A Mindenszentek ünnepére való tekintettel a pénteki bejegyzés elmarad. Folytatás 4-én, hétfőn. Addig javaslom el- vagy újraolvasásra a halottak napjához kapcsolódó korábbi bejegyzéseimet:

Képgaléria községünk temetőiből

Híres községbeliek sírjai

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2013.10.30. 10:06 Szólj hozzá!

Címkék: kastély molnári sallérok

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr335600922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása