1939. szeptember 1-én tört ki a II. világháború, mely hazánktól is komoly áldozatot követelt. A korabeli Püspöktamásiból és Rábamolnáriból is sokan részt vettek a harcokban, többen közülük nem tértek haza.

A helyi hősi halottak névsorát 1989 óta emléktábla örökíti meg a szenttamási templom déli falán (az I. világháború helyi áldozatainak emléktáblája alatt):

2vhhősi halottak.jpg

A névsor tartalmazza a vasútállomáson 1945 áprilisában történt tragikus balesetben elhunyt 4 fiatal, továbbá az elhurcolt zsidó család, Steinerék nevét is.

Az áldozatok névsora:

Antal Ferenc, Babócs János, Babos Imre, Borsos Antal, Busi Etelka, Cser István, Csirkovics Sándor, Dávid Ernő, Dávid József, Horváth György, Horváth József, Hulman Kálmán, Kasek László, Kerék László, Kiss Lajos, Kovács István, Kranczl István, Kustos István, Marton Miklós, Papp László, Piri Antal, Piri Imre, Polgár János, Poór Vince, Rodler József, Semperger József, Sifter László, Simon József, Sipos Imre, Sipos László, Steiner család, Szilasi József, Takács István, Timár György, Víg István

Akinek van információja, ill. fotója az egyes hősi halottakról, kérem, tudassa velem!

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2013.09.02. 08:58 Szólj hozzá!

Címkék: püspöktamási rábamolnári II. világháború

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr875482725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása