A kiegyezéssel előálló szabadabb közviszonyok kedveztek a helyi sajtónak is. Már 1867-ben megindult az első Vas vármegyei lap, a Vasmegyei Lapok, mely lehetőséget biztosított helyi hírek megjelentetésére is. Ezek döntően színes bulvárhírek, kisebb részben közlekedési információk voltak. Községünk vonatkozásában is ilyenek jelentek meg, először 1868-ban. Nézzük őket:

Az első egy színes hír a vasútállomásról a lap 1868. évi január 22-i számából:

VL_1868I22_3o.jpg

Egy március 11-ei hír egy Molnárit érintő új vasútvonallal kapcsolatos:
Szerző: kugi  2012.07.20. 08:43 Szólj hozzá!

Címkék: vasút bűnügy újságcikk püspöki molnári

1683-ban ezen a napon egy érdekes dokumentum kelt, melyben Batthyány Kristóf oltalmat ígér Szent Tamás és Molnári lakóinak.

Ebben az időben a magyarországi török hódoltság eléri a legnagyobb kiterjedését, Thököly Imre sikeres hadjáratokat folytat a Habsburgok ellen, és Felső-Magyarországon létrehozza saját fejedelemségét. A királyi Magyarország egy keskeny sávvá zsugorodik össze. A szégyenletes vasvári békekötéssel, a Wesselényi-összeesküvés véres felgöngyölítésével és az abszolutizmus bevezetésével megalázott, mellőzött, korábban Habsburg-hű magyar főurak zöme Thököly Imre, ill. az ország török segítséggel történő egyesítésének ügye mellé állnak. Amikor a török szultán hadat üzen a császárnak (1683. június 7.), a Bécs felé vonuló és a Stájerországban harcoló seregei között magyar főurak csapatai is vannak.

A fent írt szövetségnek ékes bizonyítékát adja az egyik Thökölyhez csatlakozott főúr, Batthyány Kristóf alábbi oltalomlevele:

Szerző: kugi  2012.07.18. 08:19 Szólj hozzá!

Címkék: török kor szenttamás molnári

Az egyik múlt heti bejegyzésben bemutattam Prinz Gyula fa emlékoszlopa 1982-es állításának körülményeit. A május 20-i avató ünnepség után a tudós családja köszönőlevelet küldött Püspökmolnáriba a Hazafias Népfront Községi Bizottságának. Ebben meghatódva, meleg hangon emlékeztek meg a rendezvényről.

E levél egy másolati példánya a birtokomban van, ezt most közzé teszem. 

Szerző: kugi  2012.07.16. 09:01 Szólj hozzá!

Címkék: püspökmolnári prinz gyula kisdobosok úttörők

süti beállítások módosítása