A mai írásban az 1935-ös választás helyi eseményeit és eredményeit mutatom be.

Az előző választáshoz képest hazánkban alapvető változások történtek. Véget ért a gazdasági válság, az ország megindult a fellendülés útján. A politikai élet azonban átrendeződött: a kormánypárton belül (és kívül) előretört a radikális jobboldal, amelynek vezetője, Gömbös Gyula 1932-ben miniszterelnök lett.

Gömbös tervei megvalósításához tömegpárttá szervezte át a kormánypártot, melynek neve Nemzeti Egység Pártja lett. Az ország valamennyi településén létrehozták a NEP helyi szervezetét, melyeknek feladatává tették, hogy beszervezzék a választópolgárok összességét. Az így létrehozott tömegpárt irányítása erősen hierarchikus, szervezettsége többszintű volt (még a településnél kisebb egységek is voltak). A tisztségviselőknek havonta jelentést kellett tenniük a szervezettségről, a közhangulatról. A párt püspöktamási elnöke ekkor Marton István malomtulajdonos, társelnöke Békefi Gyula földműves, titkára Balikó Mihály tanító volt, Rábamolnáriból 1935-ös pártnévsor nem maradt fenn.

A kormányzó Gömbös kezdeményezésére 1935. március 4-én feloszlatta a képviselőházat, és kiírta a választásokat. Vas megye szavazói április 3-án voksolhattak.

A választókörzet mandátumáért többen is indultak. A Keresztény Gazdasági és Szociális Párt jelöltje Vargha Gábor lett (ő még a Monarchia idejében volt itt képviselő). A kormánypárt (a NEP) először állított hivatalos jelöltet vitéz br. Roszner István, a hadirokkant telekesi földbirtokos személyében. (Róla több választási rigmus is fennmaradt.) Elsőként jelent meg a szélsőjobboldal a vasvári kerületben: a Magyar Nemzetiszocialista Munkáspárt programjával Meskó Zoltán indult. (A Magyar Nemzetiszocialista Párt programjával fellépő Urbanovics Ottó visszalépett, a nemzeti radikális Nyékhegyi Géza pedig nem kapta meg a szükséges számú ajánlást, így a kerület választópolgárai 3 jelöltre voksolhattak).

A kampányból egy helyi eseményről tudunk. Eszerint Rábamolnáriban és Püspöktamásiban Nagy László plébános mutatta be a kereszténypárti Vargha Gábort a választóknak.

A szavazás az alábbi helyi eredményt hozta: 

1935.JPG

A templommal rendelkező Püspöktamásiban a kereszténypárti jelölt megszorongatta ugyan a kormánypárt emberét, de legyőzni nem tudta. A szélsőjobboldali jelölt mindkét községben csak kevés számú szavazatot kapott. A kerület képviselője Roszner István lett.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről! 

Szerző: kugi  2012.11.30. 10:31 Szólj hozzá!

Címkék: politika választás szavazati jog névsor püspöktamási rábamolnári

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr304939126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása