A mai bejegyzésben az egykori püspökmolnári tanácsházat mutatom be egy archív és egy mai fotó segítségével. A bejegyzés a jobb oldali kép alatti „tovább” gombra kattintva folytatódik.

tanácsház_archív.jpg tanácsház_ma.jpg

A bal oldali fotó az ’50-es években készült, a Képzőművészeti Alap Kiadóvállalata által kiadott, Püspökmolnárit ábrázoló képeslap egyik képeként. Ebben a Petőfi utcai épületben akkor – két lakás mellett – a tanácsháza működött. 1956-ban itt gépelték le a helyi követeléseket, az egyik lakásban pedig Vincze István akkori VB-titkár lakott.

Építésének pontos ideje nem ismert, de ez az épület – miként az intézői lakás is – az egykori molnári kastély uradalmához tartozott. Tudjuk, hogy már a Sallérok idején, a 18. század második felében nagy gazdaság működött itt, és voltak uradalmi épületek is. Talán a mai épület helyén is állt már cselédlakás, amiben az uradalom cselédjei éltek. Az biztos, hogy az 1848-as és 1857-es térképeken ábrázoltak itt lakóházat.

Az épület az utca frontjától beljebb helyezkedik el. Az archív képhez képest azóta jelentős változást láthatunk: a ház tetőzetét átalakították, ezzel együtt a keleti oldalon lévő tűzfalat lebontották, így annak karakteres díszítése is eltűnt. 1966-tól már nem itt működött a községháza, teljesen egészében lakóház lett belőle.

FELHÍVÁS! Akinek van a birtokában püspökmolnári középületet, esetleg egy jól beazonosítható utcarészletet ábrázoló régi fotó, kérem, juttassa el hozzám!

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2012.03.23. 09:41 2 komment

Címkék: kép 1956 kastély képeslap tanács akkor és most püspökmolnári molnári sallérok

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr914334594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dudu 1214 2016.01.27. 15:41:19

Kicsit itt voltam olvasgattam,de mivel nem ismertem Püspökmolnárit. igy hozzá szólni nem igazán tudok. Évek során nagyon sok változáson ment keresztül,sok minden megújult. Köszönöm Gábor a blogot. Üdv Dudu.

kugi · http://kugi.blog.hu 2016.01.27. 15:47:18

@Dudu 1214: Valóban sokat változott a falu - ahogy szerintem nagyon sok település is 50-60-70 év alatt. Köszönöm a hozzászólást - és hogy olvasgatsz! :) Üdv: Gábor
süti beállítások módosítása