A mai posztban az 1948 júniusi bejegyzéseket ismertetem a Püspöktamási Plébánia naplójából, az ún. Historia domusból. A feljegyzéseket Holpert István plébános írta. (A "75 éve történt" sorozat előző része itt olvasható.)

20171211_143449_1.jpg

20171211_143456.jpg20171211_143508.jpg

A szöveg gépelt változata így szól:

"1948. június 7.

(2 fotó)

Szabó Dezső sömjénmihályfai plébános és Zenz Péter szőcei plébános igen jó napot töltöttek szerény házunkban. Kár, hogy a jókedélyű Dezső barátúnk szíve annyira rosszalkodik, hogy nem sok időt jósolnak neki orvosai. - Tegnap volt az esp. kerületi "leánynap" Bérbaltavárott. Kb. 50 "Kalász-leány" jött össze a kerület községeiből. Kár, hogy a szinte orkánszerű szélvihar megzavarta műsorúnkat, különben igen jól sikerült volna utólsó leánynapúnk is, mint az előbbiek. Utólsót irtam, mert úgy érzem, hogy mostanában leánynapot sem rendezhetünk.

1948. június 11.

Ma vizsgáztak útóljára rk. iskolánkban tanúlóink, mert köv. tanévben már állami iskolák lesznek.

1948. június 12.

Puskás Sándor vasvári ig.-tanító, mint esp.ker. rk. iskolafelügyelő utóljára elnökölt iskolánk felsőtagozatának összefoglalóin. ... (?) József szhelyi ipariskolai hitoktató menekült ide egy éjjelre, hogy holnap folytassa útját zalai rejtekhelyére, amíg bent lecsillapodnak kissé az ellene szított hangok. - Pollnick (?) Ottó boldogult Imre bátyám után családunk jóakarója időzött nálunk a héten.

1948. június 14.

Iskolai leltározás volt ma.

1948. június 15.

Rk. iskoláink utolsó tanévzáró ünnepélye, megható búcsúzás régi iskolánktól, Tedeum szentmisével.

1948. június 16.

Ma mondták ki hivatalosan, hogy hazánk htvallásos iskoláit államosították. Hiába volt a püspöki kar tiltakozása, a hívek tiltakozó táviratának tömege, mától kezdve nincs rk. iskolánk!

1948. június 18.

Ilyen szentmise még nem volt templomunkban! Megyésfőpásztorúnk intézkedésére ma az egész egyházmegyében iskolás gyermekeinkért, a lelkierősség kegyelméért miséztünk mindenütt. Telt templom zokogott, amikor a miséző lelkipásztor és az éneklő kántor hangja is el-elcsuklott a mélységes fájdalomtól. - Negyedórás harangzúgás hirdette az egész országban a magyar katolikússág tiltakozó bánatát elvett iskolái miatt!

1948. június 21.

Nagy újság, egyben kitüntető öröm érte egyházmegyénket; XII. Pius pápa őszentsége Dr. Rogács Ferenc szhelyi nagyprépostot nevezte ki pécsi coadiutor püspökké Virág Ferenc megyéspüspök mellé. Ugy látom, forgalmas hetünk lesz. - Délután Bontó elek szhelyi hitoktató jött táborhelyet nézni diákjai részére. - Este Bárdosi jenő érkezett vissza hosszabb nyaralásra.

1948. június 22.

Tschida József szelestei plébános vakációi körútján benézett Püspöktamásiba is.

1948. június 23.

Kónya László papnövendék, malmosék (?) rokona hozott körleveleket.

1948. június 24.

Dr. Sághy Elek apátkanonok, püspöki jószágkormányzó, kurzus társam autózott erre, hogy együtt menjünk Győrvárra.

1948. június 26.

A vasvári Szt. Domonkos férfizárda új házfőnöke, P. Holló István O. P. vizitelt ma nálam.

1948. június 28.

Részt vettem dr. Rogács Ferenc nagyprépostunk püspökszentelésén a szhelyi székesegyházban. Mély átérzéssel beszélt Mindszenty József esztergomi bíboros hercegprímásunk, lélekemelően végezte az egész szertartást Papp Kálmán győri megyéspüpsök és Kovács Sándor püspökatyánk segédletével.

1948. június 30.

Rokonának temetésére érkezett Kalamár Ernő szhelyi kisszemináriumi prefectus, egyházmegyénk egyik legkiválóbb papja."

 

Ahogy láthattuk, plébánosunknak mozgalmas hónapja volt 1948 júniusában a sok látogató miatt, de az egyházi iskolák államosításának megélése is megjelenik a napló lapjain.

 

A blog most néhány hét nyári szünetre vonul, legközelebb július végén jelentkezem bejegyzéssel. Addig is jó pihenést kívánok minden kedves Olvasómnak!

 

>>> Az előző poszt: Ötven éve történt 128. <<<

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2023.06.26. 07:00 Szólj hozzá!

Címkék: egyháztörténet püspöktamási hetvenöt éve történt historia domus

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr2618153564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása