Korábban már bemutattam az 1857-ből, illetve az 1869-ből származó iparos-összeírás községünkre vonatkozó adatait. Ma egy 1876-ban felvett lajstrom számunkra érdekes részletét mutatom be (az iraton lévő korabeli helyesírás és a vegyes - magyar/német - nyelvezet szerint):

Iparosok_1876.JPG

Az összeírás sajnos neveket nem tartalmaz. Az adatokból jól látszik, hogy Molnáriban volt a legtöbb iparos (a kocsmárost is ide értve), szám szerint 9. Kovács, takács, kocsmáros mindhárom községben akadt, de vízimalom is volt ekkor 2 községben, Molnáriban és Püspökiben!

A 22 mester fele egyedül dolgozott, a többieknek segédje vagy tanonca (tanulója) is volt. A molnári kovácsnak és kocsmárosnak 3 legény dolgozott a keze alá. Utóbbi ezt könnyen megtehette, hiszen a volt uradalmi mészárszék is a kocsmához tartozott, amelyek együtt jól jövedelmeztek: a mester kereseti adója (mai szóval: személyi jövedelemadója) a legmagasabb volt a 3 kisközség iparosai között! Sorban utána a püspöki molnár, a molnári molnár, majd a püspöki kocsmáros következett.

A legszegényebb iparosok Püspökiben éltek ekkor. Az itteni cipész egyedül dolgozott és mindössze 4 Ft 20 krajcár adót fizetett. Nem sokkal volt nála tehetősebb az itteni ács és kovács sem.

Hasonló - de neveket is tartalmazó - bejegyzés: Községünk iparosai 1885-ben

Forrás: A Soproni Kereskedelmi és Iparkamarának a nagym. M. K. Földmívelési, Ipar- és Kereskedelmi Ministeriumhoz intézett 1876-ik évi statistikai jelentése. II. rész. – I. füzet. Sopron, Romwalter Károly nyomása. 1878. Megtalálható a Vas Megyei Levéltárban.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről! 

Szerző: kugi  2014.05.14. 08:33 Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság kocsma adó malom püspöki szenttamás molnári

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr555806993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása