A múlt pénteki bejegyzésben egy 1917-es iskolai csoportképet tettem közzé. Az ott megfogalmazott felhívásra - akinek van ennél régebbi fotója, az jelentkezzen - rögtön kaptam is egy megkeresést a molnári Pásti-családtól, amit ezúton is köszönök! A mai bejegyzésben az általuk adott egyik fotót teszem közzé.

A kép pontos készítési ideje nem ismert, de nagy valószínűséggel 1910 körüli (esetleg még pár évvel korábbi is lehet). A fotó a rábaszenttamási római katolikus elemi iskola tanulóit ábrázolja tanítónőjük körében. A pedagógussal együtt 29-en vannak, de az iskola tanulóinak létszáma ennél nagyobb volt; valószínűleg többen hiányoztak a fényképezéskor. 

Úgy tűnik, a tanítónő nem azonos az 1917-es fényképen szereplő Mócsingházi Rebekával. Személye egyelőre ismeretlen. Íme a kép:

R.kat.iskola_1910.jpg

A fotón szereplők közül az egyetlen (eddig) ismert személy Pásti Imréné (Rózsi néni) nagybátyja, az 1899-ben született Németh Gyula. Ő a második sorban (tehát a széken ülő gyerekek között) jobbról a 4. (A mellkasán egy nagyobb szürke, grafitceruzával a képre tett folt látható.) Ha ő a 6 évfolyamos iskolában 2-3. osztályba járhatott, akkor 7-8 éves lehetett, vagyis akkor akár 1906-7-ben is készülhetett a kép!

Vajon ki volt a tanítónő? És valaki esetleg felismer egy diákot a képről? Akinek van információja, kérem, tudassa velem!

Frissítés - 2017. július 19.: Talán az a Schmidt Mária tanítónő lehet a gyerekekkel, aki 1917 májusában hunyt el, és akinek a halálhíréről ebben a bejegyzésben közöltem újságcikket. Akinek van információja a pedagógussal kapcsolatban, kérem, tudassa velem!

Vagy ha Önnek van a birtokában ennél is régebbi iskolai fotó, vagy egy másik iskolai kép az 1900-1940-es évekből, kérem, jelezzék nekem!

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2014.01.24. 08:41 Szólj hozzá!

Címkék: iskola tablókép rábaszenttamás

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr955762208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása