A mai bejegyzésben a korabeli megyei lap, a Vasmegyei Lapok alapján azt mutatom be, hogy miről szóltak a községünkkel kapcsolatos hírek 1880-ban. (Sajnos mind a megyei, mind az Országos Széchényi Könyvtárban lévő bekötött példányból több hónapnyi lapszám hiányzik, amelyekben akár helyi vonatkozású hírek is lehettek.)

Az első fennmaradt, számunkra fontos hír a július 8-i szám 2. oldalán van, és a molnári kastély lakójával, az idén 130 éve elhunyt Festetics György gróffal kapcsolatos:

VL_18800708_2o.jpg

Ugyancsak "grófunk" szerepel a szeptember 19-i lapszámban a vármegye legtöbb adót fizető megyebizottsági tagjainak (azaz viriliseinek) listáján (3. oldal):

VL_18800919_3o.jpg

Más molnári, ill. püspöki és szenttamási lakos nincs a 300-as listán. Összehasonlításul: a szomszédos Hídvégről a legtehetősebb birtokos, Bertha György 494 Ft, Soós János plébános 372 Ft, Seebach Rezső báró 281 Ft, Ganser Ferenc pedig 265 Ft adót fizetett.

Egy tragikus hír a VL november 14-i számából (2. oldal): "Talált hulla. Irtuk annak idején, hogy Kónya György halogyi lakos 12-13 éves fia a Rábába esett és eltünt. Püspöki lakosok november 6-án egy enyészetnek indult holttestet huztak ki a Rábából, melyben az emlitett gyermekre ismertek."

A számunkra fontos hírek sorát egy november 28-i, iskolával kapcsolatos tudósítás zárja (természetesen ez is a már többször említett Tormássy Károly katolikus tanító tollából): 

"Szent-Tamás, 1880. november 21. Örömmel irhatom, hogy a megkezdett tanévben a szülők érdeklődése gyermekeink nevelése iránt a legélénkebb. A megejtett összeirásból kitünt, hogy tetemes mennyiségü tankönyv hiányzik. A szülők, rövid felhivásra 119 darab tankönyv beszerzésére küldtek pénzt, melyek között 19 darab olyan könyv van, melynek ára 64 kr (azaz: krajcár - KG). Ez érdeklődésért a gyermeki szeretet és hála legyen a jó szülők jutalma.

Az iskolalátogatás is a legkielégítőbb, ugy, hogy az igazolatlan elmaradás fehér holló. Tormássy Károly, tanitó."

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről! Ott egyébként jelenleg 27 fotó is megtekinthető!

Szerző: kugi  2013.05.31. 11:59 Szólj hozzá!

Címkék: iskola adó újságcikk püspöki szenttamás festetics györgy molnári

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr855331456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása