A mai bejegyzésben egy vasúttérképet mutatok be. Eredeti címe: "Magyar ország vasut hálózatából a Fehérvár - Veszprém - Molnári vonal vázlata". Készítésének évszáma nem ismert, de valószínűleg 1865-71 közötti. A Magyar Nyugati Vasút Győr-Gratz vonalának szakaszait ugyanis 1871-73 között adták át, a térképen pedig ennek egyes tervváltozatai láthatók. Ugyanakkor ábrázolva van a Déli Vasút Sopron-Kanizsa közti vonala is, ami viszont 1865 óta működik. (A jelmagyarázat eredetileg a térkép bal szélén (vagyis Gratztól nyugatra) volt elhelyezve, de a térképmező jobb láthatósága érdekében a bal felső sarokba tettem.)

A kormányzati tervezet szerint a vonal Győrből haladt volna dél felé Pápáig, ott nyugatra fordult volna Sárvárig, majd Molnárinál metszette volna a Déli Vasút vonalát, innen a Rába vonalát követve érte volna el a korabeli osztrák határt, majd Gratzot. Eszerint községünkből átszállás nélkül juthattunk volna el Győrbe vagy Gratzba.

Fehérvár - Veszprém - Molnári vasútvonal 1.JPG

A zölddel jelölt másik terv szerint Pápa után ez a vonal (Somló)szőlőst és Jánosházát érintve érte volna el Molnári állomást. Egy harmadik elképzelés szerint Fehérvárról indult volna a vasút, majd a Veszprémtől északra lévő Jutas, aztán Városlőd, Somlóvásárhely, Jánosháza után következett volna Molnári.

Végül mindhárom tervből megvalósult valami 1873-ig a Magyar Nyugati Vasút nevű társaság által, a nagy vesztes azonban Molnári és térsége lett. Szombathely sikeres lobbitevékenysége nyomán ugyanis a vonal Sárvár után Szombathely felé kanyarodott, és ott találkozott a Déli Vasút vonalával, majd Körmendnél érte el újra a Rábát. Mivel Festetics György gróf - mint országos méltóságot viselő helyi birtokos - sem emelt kifogást, így Molnári helyett Szombathely lett vasúti metszéspont... (1913-ban újra kínálkozott egy esély, erről itt írtam, és még később is írok majd róla.)

A 34x23 cm-es, egyetlen szelvényből álló magyar nyelvű térkép másolatban maradt fenn, a másoló vezetékneve: Pádl. A térkép a Magyar Országos Levéltárban az Ányos család iratai között található, jelzete: S 23 No 0017/2.

A pünkösdhétfői bejegyzés természetesen kimarad, folytatás május 22-én, szerdán. Aki teheti, és még nem látta volna, tekintse meg a blog facebook-oldalán lévő képeket! Mindenkinek jó pihenést kívánok a hosszú hétvégére!

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2013.05.17. 07:51 Szólj hozzá!

Címkék: térkép vasút molnári

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr425300816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása