A Sorok-patak déli oldalán egy magaspart húzódik, amelyen  térképi adatok alapján  egy régi út nyomvonala fedezhető fel. Ez az út ismert régészeti lelőhelyeket köt össze. Ezek között vannak római kori lelőhelyek, ill. középkori plébániatemplomok is.

Az út menti plébániatemplomok a következők: Ják falu középkori temploma jól ismert, de talán már a 11. században állt itt rotunda. A szomszédos Kisunyom barokk temploma középkori előzményre épült. Sorokpolány eredetileg Szent Vencel titulusú templomát a 13. században építhették. Szentléránton ma barokk stílusú templomot találunk, de ennek előzményét már 1339-ben említi egy oklevél. Végül a Keresztelő Szent Jánosnak szentelt templom zárja a sort a püspöki határban, mely az egykori Szentiván falu temploma volt.

A középkori templomok közelében számos Árpád-kori községet találunk: Ják, Unyom, Polány, a mára elpusztult Zalak, Taródháza, Szentléránt, Gyanó, Geregye, az elpusztult Szentiván. Ezek egy része különböző családok, illetve nemzetségek (Ják, Unyani, Polányi, Geregye) fontos birtokközpontja volt.

Az út mellett számos római település (villa) nyomára akadtak a régészek: Kisunyom-Laki domb, Kisunyom-Határdomb/Laki alja, Sorkifalud-Gavicsgödri tábla, Szentléránt-Kavicsbánya.

 

Sorok_római út.JPG

A fenti templomok magasparti elhelyezkedése — és ezért messziről történő láthatósága — alapján valószínűsíthető, hogy a plébániatemplomok egy 11-12. századi plébánialáncolat tagjai. Ezek köré az Árpád-korban községek települtek. Földrajzi adottságuknak megfelelően egy régebbi  római kori  út köthette össze őket egymással, ami minden bizonnyal jelentős szerepet játszott helyük kiválasztásában is. A római út lehetőségét a sok római kori lelőhely támasztja alá.

Ez az út egyébként nem messze attól a Sorok-hídtól csatlakozik a Rába északi oldalán futó, szintén római eredetű úthoz, amelynek közelében 1926-ban a zsennyei kincs néven ismert leletet megtalálták. 

Derdák Ferenc - Kiss Gábor: Néhány római kori „via rustica" és továbbélésük a középkorban Savaria egykori territóriumán (Heves megyei régészeti közlemények 2. (Eger, 2000.) 86-93. o.) című cikk nyomán

A 222-224. bejegyzésekben közzétett kérdőív összegzése letölthető innen, elérhető  a blog facebook-oldalának üzenőfalán (kép formátumban), illetve aki kéri, annak e-mailben elküldöm.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről! 

Szerző: kugi  2013.03.22. 07:45 Szólj hozzá!

Címkék: térkép ókor egyháztörténet szentiván

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr395139164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása