Egy korábbi bejegyzésben már bemutattam községünk vasútvonalának történetét, majd a vasútállomás épületét, sőt az 1945-ben a vasútállomáson történt tragikus balesetet is. A mai bejegyzésben a 147 évvel ezelőtt a községünkön átrobogott gőzmozdonyt mutatom be.

511.jpg

A képen az 511-es számú gőzmozdony látható, mely 1865. szeptember 20-án haladt át a molnári vasútállomáson Bécsből indulva Sopronon át Kanizsa irányába, majd másnap - a forgalom hivatalos megindulása után - ellenkező irányba is. A mozdonyt a STEG (Staats-Eisenbahn-Gesellschaft) mozdonygyár építette Bécsben 1859-ben Kessler tervei alapján.

Hogy a forgalom megindulásakor milyen menetrend szerint közlekedtek a vonatok, annak egyelőre nem akadtam a nyomára. Az 1868-ból fennmaradt vasúti menetrendet viszont ismerjük.

A kép forrása: Lovas Gyula: A Sopron-Kanizsa közötti vasút. In: Soproni Szemle 1965/4.

Szívesen fogadok régi képeket a vasútállomásról, vasúti igazolványokat, vagy bármilyen püspökmolnári vonatkozású régi képet, iratot!

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2012.09.21. 08:36 Szólj hozzá!

Címkék: kép vasút molnári

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr394790659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása