Kriptaajtó.jpgEgy korábbi bejegyzésben már ismertettem a szenttamási temetőkápolna alapítását és az épület külső képét, egy másik írásban pedig a kápolna berendezését néztük meg. A mostani bejegyzésben azt ismertetem, hogy kik vannak eltemetve az épület kriptájában.

A kápolna alatti sírboltba az épület hátulja felől, vagyis északról lehet lejutni. A kétszárnyú vasajtót egy kis toldalékra építették rá. (Lásd balra, egy 10 évvel ezelőtt készült fotón. Azóta a kúszónövények szinte teljesen benőtték az ajtót.) Az épületet úgy alakították ki, hogy a kripta a kápolna alatt helyezkedik el, vagyis az épület gyakorlatilag kétszintes.

A plébánián fellelt iratok szerint a temetőkápolnában öten nyugszanak:

Elsőként Korchmáros Menyhértné, szül. Kovácsics Máriát temették ide (és emeltette neki férje a kápolnát). Ő Szenttamáson halt meg 1855. november 11-én, 28 évesen.

Mellette nyugszik férje, a kápolnaépíttető Korchmáros Menyhért földbirtokos, volt ’48-as hadnagy, aki meghalt Kőszegen 1900. október 16-án, 70 éves korában.

Korchmáros Gáspár_218széles.jpgHarmadikként itt nyugszik leányuk, Korchmáros Györgyike is. Róla sem életkori, sem születési-halálozási adat nem maradt fenn.

Negyedikként a kápolnalapító testvére, Korchmáros Gáspár nyugalmazott királyi táblabíró földi maradványai kerültek ide (arcképét lásd jobbra). Ő 1911. október 27-én, 81 évesen távozott az élők sorából.

Utoljára az ő özvegyét, Korchmáros Gáspárné, szül. szentgyörgyvölgyi Szép Júliát temették ide, aki 1926. március 28-án, 91 évesen hunyt el.

(Vége)

FELHÍVÁS! Akinek van a birtokában püspökmolnári középületet, esetleg egy jól beazonosítható utcarészletet ábrázoló régi fotó, és hozzájárulna a blogon való közzétételhez, kérem, juttassa el hozzám a képet! A népszerű "akkor és most" sorozat csak így tud tovább folytatódni!

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2012.04.02. 14:57 Szólj hozzá!

Címkék: kép temető névsor szenttamás püspökmolnári temetőkápolna

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr404356129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása