Ma egy szörnyű molnári tragédiáról szóló újságcikket hoztam, ezért csak erős idegzetűek olvassák végig!

A tudósítást a Soproni Napló 1911. november 25-ei számának 3. oldalán találtam:

soproni_naplo_19111125_3o_1.jpg

soproni_naplo_19111125_3o_2.jpg

A szörnyű tragédiáról szóló leírás - leginkább annak is az első mondata - felvet néhány kérdést. 

Tudjuk, hogy Molnáriban állt malom a 19. században és a 20. század elején. Molnára a község 2. legtehetősebb iparosa volt 1876-ban. 1887-ben már biztosan Gróf Mihály volt a molnár, akivel szemben árverést foganatosított a végrehajtó, amit a malomnál bonyolítottak le, akárcsak 1888-ban. A malom gátját egy 1904-es újságcikk szerint bírói végzés alapján felrobbantották. (De ettől még a malom működhetett tovább, csak a kisebb vízhozam miatt talán kisebb kapacitással...?) Nem tudjuk, Gróf Mihály meddig lehetett itt molnár (és malomtulajdonos).

De visszatérve cikkünk első mondatához: vajon Csejthei Elek mikor vehette át Gróf Mihálytól a rábamolnári malmot? Vagy talán az még mindig Gróf Mihályé volt, Csejthei Elek pedig csak az alkalmazottja volt? (Bár ha a malom - az 1904-es gátrobbantás után - kisebb kapacitással, és ebből kifolyólag kisebb haszonnal működött, akkor aligha termelhetett ki egy alkalmazottra jutó bért is. Talán csak akkor, ha a malomtulajdonos már idősebb ember volt. Ezért valószínűbbnek tartom Csejthei Elek malomtulajdonos mivoltát.)

Van valakinek információja, netán fotója Csejthei Elekről és családjáról, illetőleg az egykori molnári malomról? (Továbbá: Gróf Mihály korábbi molnári molnárról?)

 

Kapcsolódó bejegyzések:

Községünk állatállománya 1911-ben

Halászati jog bérbe adása (1911.)

Rábaszenttamás ünnepe (1911.) 

 

>>> Az előző poszt: Száz éve történt 68. <<<

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2022.11.28. 07:00 Szólj hozzá!

Címkék: malom újságcikk rábamolnári

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr8117989070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása