Míg manapság - horgászengedély kiváltása után, a vonatkozó szabályokat betartva - szabadon horgászhatunk a hazai folyó- és állóvizekben, addig jó száz évvel ezelőtt ez nem így volt. A halászati jogot egy adott folyószakaszra árverés útján bérlők kapták meg, és azon a területen csak ők halászhattak. 

A mai bejegyzésben egy ilyen árverés hirdetményét mutatom be 1911-ből, amely a községünket övező Rába-szakaszra is vonatkozott. A felhívás Vasvármegye Hivatalos Lapjának 1911. évi 8. számában jelent meg, február 28-án, a 68-69. oldalon. Teljes terjedelmében így szól:

1911_hal_1.jpg

1911_hal_2.jpg1911_hal_3.jpg1911_hal_4.jpg1911_hal_5.jpg1911_hal_6.jpg

Bár a cikkben a Püspöki, Szenttamás, Molnári nevek szerepelnek, de akkor már hivatalosan is a Rába-előnévvel írták a községek nevét (lásd itt)!

1937.jpgVégezetül egy 1937-ben készült képet mutatok, ami még a Marton-családtól került hozzám nagyon régen.

Olvasónk, Gosztonyi Edéné (szül. Horváth Anna) a fotó jobb szélén nagyapját, Marton Lászlót ismerte fel, ő fogta ki ezt a kapitális (2 méter körüli) folyami harcsát a halat tartó férfi segítségével. Ő a malom alkalmazottja volt, akit "piciny Imre" néven emlegettek, a vezetékneve valószínűleg Molnár volt.

A balra álló hölgy Marton Józsefné szül. szanati Mária, Marton László sógornője.

 

Kapcsolódó bejegyzések:

Halászat Püspökmol-náriban (Néprajzi gyűjtés 1958-ból)

Halászat Püspökmol-náriban 2. (Néprajzi gyűjtés 1959-ből)

Vadászati jog bérbe adása

A rábamolnári uradalmi vadászterület bérbe adása 1915-ben

Püspöki község vadászati jogának bérbe adása 1890-ben (a poszt végén)

 

>>> Előző poszt: Hetvenöt éve történt 24. <<< 

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2017.03.13. 07:40 Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság újságcikk rábamolnári rábapüspöki rábaszenttamás halászat horgászat

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr6812333313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása