Az idei utolsó bejegyzésben 2 régi hirdetményt teszek közzé + egy községbeli lakos említését az egyik hirdetés után.

Évtizedekkel ezelőtt a községek maguk rendelkezhettek a területükön gyakorolható vadászati jog hasznosításáról. Ez komoly bevételi forrást jelentett számukra, amivel szabadon rendelkezhettek. (1936-ban pl. a községi apaállat-tartás költségeire fordították.) A helyi képviselőknek érdeke volt a magas vadászati bevétel, ezért a jogot a legtöbbet ígérőnek adták bérbe. Néha zártkörű képviselő-testületi üléseken, de gyakrabban nyilvános árverésen. Ma két ilyen árverés hirdetményét teszem közzé.

Az egyik Rábapüspöki község hirdetése, amely a Vasvarmegye Hivatalos Lapja c. sajtóorgánumban jelent meg 1926. december 30-án (298. oldal). (A kép a jobb alsó sarkába kattintva nagyítható!)

vasvarmegyehivataloslapja_1926dec30_pages298.jpg

Az első községösszevonás után Püspöktamási is árveréssel értékesítette a vadászati jogot, erről szól a Vasvarmegye Hivatalos Lapjának 1932. december 31-i számának 416. oldalán megjelent felhívás:

vasvarmegyehivataloslapja_1932_dec31_pages416.jpg

Végezetül, bár nem ehhez a témához tartozik, de ugyanezen az oldalon az álláskeresők között egy községbeli lakos nevét is megtaláltam, és ide másolom. (1932-ben még teljesen nem csengett le itthon a gazdasági válság!)

vasvarmegyehivataloslapja_1932_dec31_pages416_2.jpg

Kapcsolódó bejegyzések:

A rábamolnári uradalmi vadászterület bérbe adása 1915-ben

Püspöki község vadászati jogának bérbe adása 1890-ben (a poszt végén)

szilveszter.jpgEzzel az idei év végére értünk. Most a blog rövid téli szünetre vonul, folytatás január közepén.

Minden kedves Olvasómnak emlékezetes szilveszterezést és sikerekben gazdag, boldog új évet kívánok!

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről! 

Szerző: kugi  2016.12.29. 08:54 Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság újságcikk püspöktamási rábamolnári rábapüspöki

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr5212076851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása