szabo_kep.jpgAz újkor falusi magyar társadalmára a röghöz kötött - szabad költözési joggal nem rendelkező - jobbágyság volt a jellemző, egészen 1848-ig. Ez a struktúra azonban lassan azért mégiscsak lazulásnak indult, például az iparos mesterséget (is) űző jobbágyok körében. Ők fokozatosan elérték földesuruknál, hogy más településeken is elláthassák a mesterségüket, majd akár hosszabb időre el is költözhessenek az uraság jobbágytelkéről - de a rájuk kivetett jobbágyterheket természetesen nekik is teljesíteniük kellett, nemegyszer az iparos tudásuk révén!

Egy ilyen esetnek lehetünk tanúi az alábbi levelet olvasva (korabeli helyesírással):

"Én alábbi meghirt Fördös, másképpen mesterségemrül Szabó György adom emlikezetül mindazok(na)k, az kik(ne)k illik, és vallom ezen Levelemnek rendiben, hogy mivel én örökös jobbágya lévén T(isztelt). Sallér Urasághnak, vélem szabad akarattya szerint bánhatnék, cselekedhetnék, a' mint hogy megh

tartoztatni és Molnári helysigiben házban hellyheztetni tellyes szándékja is volt az föllyül titulált T. Urasághnak; mindazáltal rész szerint magam sokizbeli kirisem s könyörgisimre, rész szerint pedigh más embersiges emberek közben vetisire nézve, innend az megh irt helységbül Molnáribul ell mennem s- más helységhben tetszisem szerint lakásomat vennem, és Mestersigemet folytatnom addigh a' meddigh meghengette, oly okkal és moddal mindazonáltal, hogy minden esztendönkint in recognitionem Dominii (azaz: az úrijog elismeréseként; a szó végi "-ii" ténylegesen egy "y"ra tett két ponttal van jelölve, de azt nem tudom itt megjeleníteni - KG), jobbágyi kötelessigemnek megh mutatására nigy hetett, karácson, s- Hűsvétt táján, a' vagy a' midön az T. Urasághnak szüksiges liszen, és parancsolni fogja, szaboi Mestersigemmel szolgálni köteleztetem. Mellyet ha ell mulatnék (azaz: mulasztanék - KG), vagy a T. Uraságh parancsolattyának engedelmeskedni, nem akarnék, tehát velem, és minden javaimmal, mint örökös Uram szabad akarattya szerint cselekedhessék. Melynek nagyobb bizonságára, s ell hitelire attam ezen saját kezem által tett, kereszt vonyásommal megh erősitett Levelemet, az alább irt embersiges emberek jelenlitiben. Actum Molnári die 20m Xbris - 1760.

Én előttem Esső György mp. (azaz: manu propria - vagyis aláírás - KG)

Én előttem Szabó István X

Én előttem Török János X                                      Fördős György X

            Coram me Ignatio Rogan ..........................(olvashatatlan szó)

                                                                              Iur(?) Notario (azaz: jegyző, íródeák - KG) mp. "

Vagyis a dokumentumot aláírták azok a személyek is, akik közbenjártak Fördős György részleges szabad költözési jogának kivívásában! És közülük az egyik a nevét is le tudta írni!

A szabómester tehát 4 heti jobbágyi szolgálat, azaz (Rába)Molnáriban, a Sallér-uradalomban tartózkodás fejében az év többi részére szabad költözési jogot nyert!

Forrás: Magyar Országos Levéltár P 285. Sallér-család levéltára 7. cs. 46.. Molnári 51. o.

A kép illusztráció.

>>> Az előző poszt: Színjátszás az 1950-70-es években <<<

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2021.10.22. 07:30 Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság molnári sallérok

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr216729524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása