A mai bejegyzésben az 1946 februári naplóbejegyzéseket ismertetem a plébánia történetéről vezetett Historia domusból. 1946. januárjában - érdekes módon - nem jegyzett fel semmit Holpert István plébános. (A "75 éve történt" sorozat előző része itt olvasható.) 

1946_februa_r.jpg

Bár jól olvasható a szöveg, de szokásom szerint ide teszem leírva is:

"1946. február 2.

P. Takács Regináld O. Pr. (Ordo Praedicatorum, azaz domonkos rendi atya Vasvárról - KG) helyettesít ma, mert Kőszegen voltam egyik kurzustársamnak, dr. Sághy Elek püspöki-jószágkormányzónak az első apáti-miséjén. - Este -9- bpesti szegény gyereket hoztam velem, akiket Bozsok község nem tudott befogadni. Mind a -9- itt alszik a plebánián szalmazáskokon a szalónban s holnap helyezem el őket az egyes családoknál.

1946. február 3.

Valósággal versenyeztek a jószivű híveim a -9- fővárosi gyermekért. Néhány hónapig itt üdülnek. Ki tudja, mely családok fogadtak be budapesti gyerekeket? Minden információnak örülök ezzel kapcsolatban!

1946. február 5.

Kb. 100 kg csomagot küldtünk a bpesti éhezőknek a mai napon.

1946. február 20.

Kalot tanfolyam kezdődött a vasvári esp. Ker. (esperesi kerület - KG) legényeinek itt az iskolában. -Balassa András egyhm. (egyházmegyei - KG) Kalot-titkár vezeti, a lelkigyakorlatos sztbeszédeket én mondom; 22 községből -71- legény van itt a tanfolyamon; lakásuk a helybeli Kalot-legényeknél van és meleg ételt is ott kapnak. (Ezért is remek forrás a Historia domus, mert ilyen apró információkat is megőrzött. - KG)

1946. február 24.

Kalot tanfolyam Tedeuma közös szentáldozással. - Nagymise után tiltakozó gyülés volt az iskolában a Kat. egyházat, a rk. iskolákat és Mindszenty József bíboros-hercegprimásunkat ért támadásokkal kapcsolatban."

Kapcsolódó bejegyzés:

A püspöktamási KALOT-szervezet

 

>>> Az előző poszt: Sallér Judit temetésének rendje <<<

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről! 

Szerző: kugi  2021.02.05. 07:30 Szólj hozzá!

Címkék: egyesület egyháztörténet püspöktamási historia domus

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr10016415226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása