Kedves Olvasók! A Tudományos Újságírók Klubja által kiírt Juhari Zsuzsanna blogpályázaton a blog - immár 4. alkalommal - elismerő oklevelet nyert. A nyertesek névsora itt olvasható.

A mai bejegyzésben az 1945 novemberi és decemberi naplóbejegyzéseket ismertetem a plébánia történetéről vezetett História Domusból. Holpert István plébános novemberi 2 bejegyzése kevés volt ahhoz, hogy önálló blogbejegyzést szenteljek nekik. (A "75 éve történt" sorozat előző része itt olvasható.) 

20171211_142234_a.jpg

Bár jól olvasható a szöveg, de szokásom szerint ide teszem kiírva is: 

"1945. november 4.

Országos Képviselő-választások napja; az Orsz. Független Kisgazdapárt győzött kb. 55 %-kal. (A választás helyi eredményéről ebben a bejegyzésben írtam.)

1945. november 18.

Luczky Ferenc aknasuhatagi plébános (Szatmár egyhm.) misézett itt ma. (Menekült.)

1945. december 2.

A járási Katona-pater misézett a demokratikus hadsereg tagjainak.

1945. december 7.

Dékány József Erdélyből idemenekült jegyzőt választották meg ma rábamolnári körjegyzőnek, mert Sely Gyula kjegyzőt nyugdíjazták saját kérelmére. Igen örülünk, hogy az új jegyzőnk rk. vallású, rendes vezetőnek látszik. (Akinek van fényképe Dékány Józsefről, kérem, tudassa velem!)

1945. december 19.

Pénz-devalvációra ébredtünk. Az ezresek s ennél nagyobb pénzek ¼ részt érnek.

1945. december 28.

Meghalt Sely Gyula ny. körjegyzőnk; ma temettük el óriási részvéttel. Ág. h. ev. vallású volt, de a rkat hívek és plebános is elkísérték utolsó, földi útjára." (Sely Gyula portréját ebben a posztban mutattam be.)

Végezetül a plébános az 1945-ös év egyházközségi statisztikáját is leírja a naplóban:

20171211_142234.jpg

 

>>> Az előző poszt: 1945 Püspöktamásiban és Rábamolnáriban <<<

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről! 

Szerző: kugi  2020.12.11. 07:30 Szólj hozzá!

Címkék: választás közigazgatás egyháztörténet püspöktamási hetvenöt éve történt historia domus

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr5716327554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása