1945. november 4-én került sor a II. világháború utáni első országgyűlési (azaz akkori nevén: nemzetgyűlési) választásokra. A mai bejegyzésben ennek a helyi eredményéről írok. Előbb azonban lássuk a szavazás hátterét, előzményeit.

A választásokat az Ideiglenes Nemzetgyűlés által 1945. szeptemberében elfogadott 1945. évi VIII. törvény alapján tartották meg. A 80 §-ból álló jogszabály bevezette az általános, egyenlő, titkos választójogot, vagyis eltörölt mindenféle, az 1938. évi XIX. törvényben meglévő vagyoni és műveltségbeli cenzust, továbbá eltörölte a szavazáson való részvétel kötelező jellegét. Férfiaknál és nőknél egyaránt 20 évre csökkent a választójogosultság alsó korhatára, ezzel eltűnt a nemek szerinti megkülönböztetés is.

A jogkiterjesztés mellett a törvény számos választójogból való kizárást is tartalmazott. Így pl. megfosztották a választójoguktól azokat, akiknek a politikai jogaikat megvonták, akik 30 szélsőjobboldali szervezet tisztségviselői voltak, akik háborús vagy népellenes bűncselekményt követtek el, akik besúgók voltak, akikkel szemben az igazoló bizottságok elmarasztaló határozatot hoztak, akiket internáltak, akik ellen a népbíróság elmarasztaló ítéletet hozott, vagy akár aki ellen a népügyészség vádiratot bocsátott ki! Ugyancsak megfosztották választójoguktól mindazokat, akik magukat németnek vallották vagy aki ismét felvette németes hangzású családi nevét! 

A szavazás 16 választókerületi listára történt (Vas vármegye Szombathely törvényhatósági jogú várossal alkotott egy választókerületet, amelyben egy listán legfeljebb 23 képviselőjelöltet lehetett ajánlani). A pártok választásokon való indulásának jogát az Országos Nemzeti Bizottság állapította meg – amely szervezet a koalíciós pártok delegáltjaiból állt. Az 5 koalíciós párt (Független Kisgazdapárt, Magyar Kommunista Párt, Magyarországi Szociáldemokrata Párt, Nemzeti Parasztpárt, Polgári Demokrata Párt) mellett a Barankovics István által vezetett Demokrata Néppárt és a Magyar Radikális Párt indulását engedélyezték. Elutasították a Nemzeti Demokrata Párt és a Keresztény Női Tábor, illetve egy gróf Pálffy Fidél vezetésével jelentkező Demokrata Néppárt indulását. Végül az önállóan nem induló Barankovics-féle DNP tagjai a kisgazda listákon szerepeltek. A gróf Pálffy-féle DNP és a Keresztény Női Tábor tagjai a Polgári Demokrata Párt listáján kaptak helyet, de a PDP egyedül Vas megyében nem állított listát.

Mindezek alapján a korabeli Püspöktamásiban és Rábamolnáriban az alábbiak szerint alakult a választásra jogosultak és a választáson részt vevők száma és aránya:

1945_szavazok.png

Jól látható, hogy a szavazáson résztvevők aránya mindkét településen magas, de ennek ellenére Rábamolnáriban mintegy 10%-kal elmarad a püspöktamási értéktől. Ugyanakkor a leadott szavazatok érvénytelensége elenyésző; szavazási jegyzőkönyv híján azonban nem tudjuk megállapítani e 3 szavazat eredménytelenségének okát.

A két községben az alábbi választási eredmények születtek:

1945_eredmeny.png

A két község között a pártok sorrendjében nincs különbség, sőt a Kisgazdapárt első helye is megkérdőjelezhetetlen mindkét faluban, de a többi pártlista két faluban elért arányában már nagy eltérések mutatkoznak. A Nemzeti Parasztpárt mintegy 1,5-szer annyi voksot kapott Rábamolnáriban, mint a másik községben, amivel itt kétszámjegyű százalékos arányt tudott elérni. A szociáldemokraták is jobb eredményt értek el Rábamolnáriban Püspöktamásihoz képest, bár a különbség mindössze 6 szavazat. Az igazán jelentős eltérés a kommunisták szavazatarányában van: Rábamolnáriban majdnem elérték a 6%-ot, míg Püspöktamásiban az 1%-ot se. A két munkáspárt együtt Rábamolnáriban mintegy 13%-ot kapott, míg Püspöktamásiban ennek csak a felét. Az MKP, illetve együtt a két munkáspárt rábamolnári jobb szereplésének oka véleményem szerint egyértelműen a molnári vasútállomáson a vasutas személyzet jelenléte.

Összehasonlításul az országos eredmények: FKGP: 57,03%, SZDP: 17,41: MKP: 16,96%, NPP: 6,87%, PDP: 1,62%, MRP: 0,12 % (Mivel 12.000 érvényes szavazat után kaptak a pártok 1 mandátumot, így a Magyar Radikális Párt nem jutott be a Nemzetgyűlésbe.)

A korábbi választások helyi eredményei:

Az 1848-as választás

Az 1920-as és az 1922-es választás

Az 1926-os és az 1931-es választás

Az 1935-ös választás

Az 1939-es választás

 

>>> Az előző poszt: Ötven éve történt 96. <<<

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2020.11.06. 07:30 Szólj hozzá!

Címkék: választás választójog szavazati jog püspöktamási rábamolnári

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr2916270276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása