1930. szeptember 30-án budapesti otthonában meghalt Prinz Gyula édesapja, Prinz József, aki még a 19. században volt Molnáriban állomásfőnök.

Halálhírét a Budapesti Hírlap 1930. október 3-i száma közölte a 9. oldalon:

budapesti_hirlap_19301003_9o.png

Prinz József szép karriert futott be: a Sopron-Kanizsa vasútvonalat is működtető Déli Vasút nevű társaság helyettes igazgatójaként vonult nyugállományba. Érdemei elismeréséül - még 1918 előtt - megkapta a Ferenc József-rend lovagkeresztjét is!

fjrend_lovagkereszt.jpgA Ferenc József rendet maga az ifjú uralkodó alapította 1849. december 2-án, és ő volt a rend nagymestere is. 3 osztályt alakítottak ki: nagykereszt, középkereszt, lovagkereszt. 

A rend születéstől, vallástól és állástól függetlenül bárkinek adományozható volt, külföldiek és belföldiek egyaránt megkaphatták. A rendjel tulajdonosa sem nemességre, sem örökölhető kitüntetésre nem tarthatott igényt, azonban meghívták az udvari ünnepélyekre. 

A rend jelvénye nyolcsarkú, kárminvörös zománcú kereszt, amelynek karjai végükön kikanyarodnak. Előlapján fehér pajzs fekszik, ezen az „F. J.” monogram, hátlapján pedig az „1849” látható. A kereszt karjai között a fekete zománcos osztrák kétfejű sas látható, jogar és alma nélkül, csőrében aranyláncot tartva, melynek alsó részén a „Viribus unitis” jelmondat áll. A kereszt felett van az aranyból készült osztrák császári korona. A különböző osztályok jelvényei csak nagyságra különböztek. Szalagja egyszínű vörös volt; a rendjelet a lovagok a gomblyukban viselték.

Itt fent a Ferenc József-rend egyik lovagkeresztje látható, de nem ez volt Prinz József tulajdonában. (A kép forrása itt.)

Hogy az 1865-ben megnyitott vasútvonal Molnári állomásának egykori első embere, Prinz József milyen érdemekért kapta a kitüntetést, azt egyelőre nem tudom.

 

>>> Az előző poszt: Községünk népessége 1945-ben <<<

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2020.10.02. 07:30 Szólj hozzá!

Címkék: gyász vasút molnári

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr1216214284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása