A katolikus plébánia mindennapjairól a plébános által vezetett háztörténet, a Historia Domus 1945 júniusából is több bejegyzést rejt. Ma ezeket mutatom be. (A sorozat előző része itt olvasható.)

20171211_142147_1.jpg

20171211_142147.jpg

Ha valaki nem tudta volna elolvasni Holpert István plébános kézírását (vagy annak valamely szavát), annak ezúton segítek:

"1945. junius 3.

Antal Gabriella harmadik menekült tanítónő is hazament Újfehértóra.

1945. junius 9.

Süle Ferenc püspöki szertartó, levéltáros négy mázsa lisztet vitt el plébániáról, amit az "Opus vocationis" diákjainak gyűjtöttem.

1945. junius 10.

Jézus Szíve vasárnap van; délelőtt az I-II. oszt.-ok járultak az első szentáldozáshoz; este szép körmenet volt az Euch.(arisztikus) Jézussal. P. Marton Bertnát O. Pr. predikált és segített gyóntatni Vasvárról.

1945. junius 20.

Nagy Péter rumi esperes és Horváth Imre rumi tanító látogattak meg.

1945. junius 25.

A konv.(enciós) cselédem ma új lakásba költözött, a szomszédos község-házba.

1945. junius 30. 

Bárdosi Jenő gutorföldei plebános jött pár napos látogatásra."

 

Antal Gabriella tanítónő érkezéséről ebben és ebben a posztban írtam. A tanítónőről van valakinek információja, netán fényképe?

Az Opus vocationist a papi hivatások élesztésére, segítésére hozta létre az egyház. A segítés alatt imádkozást és anyagi áldozatvállalást egyaránt értettek. Itt ez utóbbi jelent meg. 4 mázsa liszt a lakosságtól nem kevés, de ne feledjük: akkor még üzemelt Püspökiben a Marton-család vízimalma, ahol a helyben megtermelt gabonából állították elő a lisztet!

P. (=Pater, azaz atya) Marton Bernát domonkos barát volt a vasvári rendházból. Vegyük észre, hogy bár sok férfi a temetőben, vagy hadifogságban van, de így is segítségre volt szüksége a plébánosnak a gyóntatáshoz!

Konvenciós cseléd: aki elszegődött cselédnek valakihez, és azért "konvenciót" kapott, ami lehetett termény, földhasználat, munkabér vagy ezek keveréke is. Hol volt akkor a községháza? A mai helyén?

Bárdosi Jenő gutorföldei plébánosról ebben és ebben a bejegyzésben írtam. 

Ha Ön vagy egy idősebb családtagja tudna mesélni az 1945-ös helyi eseményekről, vagy van bármilyen tárgyi emlékük abból az időből, kérem, tudassa velem! Minden információt szívesen fogadok!

Keresek továbbá 1945-ben készült képeket a faluból! Lehet esküvői fotó, lakóház képe, bármilyen fénykép, ami abban az évben készült! Akinek van ilyen, kérem, tudassa velem!

 

>>> Az előző poszt: Az I. világháborús hősi emléktábla számlája <<<

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2020.06.08. 07:30 Szólj hozzá!

Címkék: egyháztörténet püspöktamási hetvenöt éve történt historia domus

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr615736886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása